Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Počele slavske svečanosti u Prokuplju

rssBookmark and Share

Prokuplje 17.07.2018. Južna Srbija Info

Pod pokroviteljstvom Opštine Prokuplje u Kladencu kod tri bukve u Staroj Klisurici održan je Sabor harmonikaša. Ovom kulturnom manifestacijom započelo je obeležavanje slave grada Prokuplja “Sveti Prokopije” koje će trajati do 21.jula.

Počele slavske svečanosti u Prokuplju

Na prelepim padinama planine Jastrebac ovoj jedinstvenoj, petoj po redu manifestaciji, pored mnogobrojnih posetilaca i turista, prisustvovao je i predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović i većnici Milica Erić i Filip Jovanović i predsednik udruženja u osnivanju “Volimo Jastrebac” Srđan Milanović.

Otvarajući takmičenje i druženje harmonikaša sa ljubiteljima prelepe prirode i izvornih narodnih kola i pesama, Simonović je rekao da je lokalna samouprava prepoznala ovu manifestaciju koja doprinosi očuvanju izvornih narodnih pesama i kola i razvoju seoskog turizma i da je zbog toga ista od ove godine postala sastavni deo obeležavanja slave grada.

-Početak obeležavanja gradske slave “Sveti Prokopije” krenuli smo sa netaknute prirode planine Jastrebac, sa porodičnog gazdinstva Zorana Miljkovića iz Klisurice. Na ovaj način smo pokazali da i u obeležavanju slavskih svečanosti vodimo računa o seoskim sredinama, izjavio je Simonović i dodao da će u ovogodišnjem obeležavanju slave učestvovati muzičari, glumci, recitatori, sportisti i drugi kulturni radnici.

Prema njegovim rečima osim dobre narodne izvorne pesme i kola, posetioci i turisti su se tokom boravka na prelepom Jastrepcu upoznali sa potencijalima koje ovaj deo prokupačke opštine nudi.

-Izuzetno mi je drago kada, osim harmonikaša sa višedecenijskim stažom, vidim i decu od 10 i 13 godina koja vole ovaj instrument, vole izvornu narodnu muziku i kola, istakao je Simonović i pozvao Prokupčane da posete mnogobrojne manifestacije koje se od 15. do 21. jula organizuju na mnogim lokalitetima grada posvećene obeležavanju gradske slave.

Ove godine prvo mesto zauzeo je harmonikaš Oliver Stoiljković iz Prokuplja koji će nastupiti i na koncertu Zvonka Bogdana, koji će se u centru grada održati 21.jula sa početkom u 21 čas. Drugo mesto pripalo je Draganu Simiću, a treće Bati Petroviću iz Prokuplja.

U kulturnom delu programa učestvovali su glumci varoškog pozorišta Histrion Miroljub Mirović-Facir, Nebojša Milenković-Jumba, Radivoje Sokolović, pesnik Milivoje Krstić i braća Pavle i Petar Joksimović.


#   Prokuplje   Jastrebac   Sveti Prokopije   Nebojša Milenković   predsednik opštine   harmonika   Miroljub Mirović   Stara Klisurica   Filip Jovanović   lokalna samouprava   Milica Erić   prvo mesto   gradska slava   Aleksandar Simonović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima