Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почетак месеца Рамазана муслимани дочекују са надом за свет

Bookmark and Share

10.03.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Са заласком сунца данас, муслимани широм света су започели месец Рамазана, период дубоке духовне преданости, солидарности и самоодрицања.

Фото: bulevar.mk
Фото: bulevar.mk

Ово свето раздобље, девети месец муслиманског лунарног календара, доноси са собом пост - уздржавање од јела, пића и телесних задовољстава током дневних сати, као и појачану молитву, читање Курана и чињење добрих дела.

Обраћајући се својим верницима, Исламска заједница у Србији је истакла важност Рамазана као прилику за јачање духовних веза и преиспитивање моралних вредности. Међутим, у светлу глобалних изазова, попут сукоба у Гази и Палестини и других неправди широм света, радост овог светог месеца засењена је бригом и тугом за патњом недужних.

Рамазан, чији први дан поста пада у понедељак, 11. марта, ове године доноси са собом и посебну симболику због блиске прошлости и будућности. Исламски календар, заснован на лунарном циклусу, пружа јединствену динамику која наглашава промене и обнављање духовног живота сваке године.

Овогодишњи Рамазан такође подсећа на специфичности исламског календара - будући да је лунарна година краћа од соларне, Рамазан ће се у будућности јављати раније у соларној години. На пример, 2030. године, очекује се да ће Рамазан почети чак два пута - једном у јануару, а други пут у децембру.

Док муслимани широм света ступају у овај свети месец са молитвама за мир и солидарност, Рамазан служи као подсетник на универзалне вредности љубави, суосјећања и поштовања које сежу преко граница вере и културе.

 

 

 


#   пост   Муслимани   Рамазан бајрам   исламска заједница
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима