Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Početak meseca Ramazana muslimani dočekuju sa nadom za svet

Bookmark and Share

10.03.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Sa zalaskom sunca danas, muslimani širom sveta su započeli mesec Ramazana, period duboke duhovne predanosti, solidarnosti i samoodricanja.

Foto: bulevar.mk
Foto: bulevar.mk

Ovo sveto razdoblje, deveti mesec muslimanskog lunarnog kalendara, donosi sa sobom post - uzdržavanje od jela, pića i telesnih zadovoljstava tokom dnevnih sati, kao i pojačanu molitvu, čitanje Kurana i činjenje dobrih dela.

Obraćajući se svojim vernicima, Islamska zajednica u Srbiji je istakla važnost Ramazana kao priliku za jačanje duhovnih veza i preispitivanje moralnih vrednosti. Međutim, u svetlu globalnih izazova, poput sukoba u Gazi i Palestini i drugih nepravdi širom sveta, radost ovog svetog meseca zasenjena je brigom i tugom za patnjom nedužnih.

Ramazan, čiji prvi dan posta pada u ponedeljak, 11. marta, ove godine donosi sa sobom i posebnu simboliku zbog bliske prošlosti i budućnosti. Islamski kalendar, zasnovan na lunarnom ciklusu, pruža jedinstvenu dinamiku koja naglašava promene i obnavljanje duhovnog života svake godine.

Ovogodišnji Ramazan takođe podseća na specifičnosti islamskog kalendara - budući da je lunarna godina kraća od solarne, Ramazan će se u budućnosti javljati ranije u solarnoj godini. Na primer, 2030. godine, očekuje se da će Ramazan početi čak dva puta - jednom u januaru, a drugi put u decembru.

Dok muslimani širom sveta stupaju u ovaj sveti mesec sa molitvama za mir i solidarnost, Ramazan služi kao podsetnik na univerzalne vrednosti ljubavi, suosjećanja i poštovanja koje sežu preko granica vere i kulture.

 

 

 


#   post   Muslimani   Ramazan bajram   islamska zajednica
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima