Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Бивши градоначелник незаконито пословао

rssBookmark and Share

Врање 07.03.2013. Izvor: Telegraf

Државна ревизорска институција против бившег градоначелника Врања Мирољуба Стојчића поднела захтев за покретање прекршајног поступка, као и против неколико бивших и садашњих градских функционера и директора јавних предузећа.

Бивши градоначелник незаконито пословао
Државна ревизорска институција осумњичила је бившег градоначелника Врања, сада народног посланика СПС у Скупштини Србије, Мирољуба Стојчића за незаконито финансијско пословање Града Врања током 2011. године.

Наводи против Стојчића, који је у то време по функцији био наредбодавац за извршење буџета, тренутно су на провери у Основном тужилаштву, потврдио је заменик основног тужиоца у Врању Трајко Наумовић, напоменувши да остали детаљи у овој фази поступка нису за јавност.

О замеркама ДРИ на Стојчићев рад може се наслућивати из јавно обелодањеног извештаја ревизора са више од двадесет примедби по ставкама. ДРИ је констатовала да су на појединим рачунима за исплату из буџета уписани расходи и издаци у износима за 92 милиона динара већим од планираних буџетских средстава за директне и индиректне кориснике у 2011. години. Изабраним, постављеним и запосленим лицима Град је исплатио 44,2 милиона више од онога што је по Закону о платама у државним органима и јавним предузећима смео да исплати.

Посебна је замерка што су трошкове службених путовања у иностранство у износу од 540.000 динара у спорном периоду исплаћивали у динарима, супротно Закону о девизном пословању. Једна од крупнијих неправилности је погрешно евидентирање расхода и издатака у износу од 355 милиона динара.

Основним и средњим школама није пренето 64,4 милиона динара за текуће расходе, што им је по пројектованом плану следовало, већ је Град противно закону директно плаћао добављачима са рачуна извршења буџета. Ревизори су уочили исплате без правног основа од преко 56 милиона динара за трошкове путовања у оквиру редовног рада, репрезентације и неких “специјализованих услуга”.

Поред Стојчића, Прекршајном суду у Врању пријављени су бивши начелници градске управе у Врању Небојша Љубић ии Маја Јовић, бивши директор Дирекције за развој и изградњу Драган Стојковић, те актуелна директорка предшколске установе “Наше дете” Јагода Ђорђевић. Такође, бивша и садашња директорка ЈУ Апотека Врање Јасмина Арсић и Сузана Савић, као и директор филијале РФЗО Драгослав Недељковић.


#   Врање   Драган Стојковић   Сузана Савић   Апотека Врање
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима