Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Демократе губе власт у Нишу?

rssBookmark and Share

Ниш 06.06.2012. Izvor : MONDO |

Демократе би могле да изгубе власт у Нишу уколико не амортизују унутарпартијске сукобе у градском одбору, због којих је СПС сматра недовољно поузданим партнером за формирање нове владајуће коалиције.

Демократе губе власт у Нишу?

У досадашњим преговорима са нишком СНС, социјалисти траже место градоначелника, уз образложење да би он био „добра веза“ са републичком владом коју ће највероватније формирати ДС и СПС, потврђено је београдском дневнику Данас из више извора.

Неки од тих извора тврде да се централе СНС и СПС, али и врх ДС, не противе да напредњаци и социјалисти "узму Ниш". Такве приче потврђује и Зоран Живковић, бишви премијер Србије и бивши градоначелник Ниша. Он, уз наду да су то само гласине, каже да је трговина "влада Србије за власт у градовима" намењена и за Чачак, Краљево, Ваљево, Лесковац...

У званичним преговорима о формирању већине у Скупштини града Ниша, које воде и ДС и СПС, социјалисти су тражили да им демократе у разумном року "пруже неку врсту гаранције за своју унутрашњу стабилност".

Уколико се то не догоди, кроз, рецимо, измену састава и редоследа одборника на изборној листи ДС, они су спремни да локалну власт договоре са СНС. Напредњаци преговарају и са ДСС и ЛДП, како би владајућа коалиција у Нишу "била што стабилнија".

"Због унутрашњих сукоба у нишкој ДС нисмо сигурни да ће, на пример, одборници демократа, које контролише актуелни градоначелник Милош Симоновић, пошто скоро сви припадају његовој струји, на седници Скупштине града гласати за официјелног кандидата ДС за градоначелника Драгослава Ћирковића или ће одлучити да одуговлаче, док Симоновић у централи демократа у Београду не испослује да поново буде кандидат за градоначелника, што му је очигледна намера. Нисмо сигурни ни да ти исти одборници, чак и уколико гласају за Ћирковића, на следећој седници неће опструирати изгласавање новог градског буџета, што би довело до расписивања нових избора. Зашто бисмо као озбиљна странка ризиковали, тим пре што имамо посредне информације да је и лидер ДС Борис Тадић наводно спреман да пусти нишке демократе низ воду због њихове неслоге", кажу за Данас поуздани извори блиски СПС.

Они додају да би договор с напредњацима, с друге стране, могао да обезбеди да градоначелник Ниша буде социјалиста Игор Новаковић, садашњи председник градске општине Палилула.

Извори из локалне ДС, међутим, негирају да је врх странке одлучио да Ниш "уступи" напредњацима и социјалистима. Они наводе да је на седници Главног одбора ДС 30. маја заузет став да ће та странка формирати локалну власт у свим градовима у којима је освојила прво и друго место, дакле и у Нишу.

Такође, наводе да је после Главног одбора заменик председника странке Драган Ђилас наложио главним функционерима у нишкој ДС да интензивно раде на формирању градске власти, а за Ћирковића "испослују" место градоначелника.

Конститутивна седница Скупштине града Ниша, која има 61 одборника, заказана је за 14. јун. У њој ће седети 17 одборника из СНС, 15 из ДС, 11 из УРС и десет из СПС, док ДШ и Преокрет имају по четири мандата.

 


#   Ниш   ДС   СПС   Милош Симоновић   Драган Ђилас   Игор Новаковић   Борис Тадић   Драгослав Ћирковић   Зоран Живковић (политичар)   градске општине   Зоран Живковић
@demokrate @socijalisti @redinmind @ZoranDirektno @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима