Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Demokrate gube vlast u Nišu?

rssBookmark and Share

Niš 06.06.2012. Izvor : MONDO |

Demokrate bi mogle da izgube vlast u Nišu ukoliko ne amortizuju unutarpartijske sukobe u gradskom odboru, zbog kojih je SPS smatra nedovoljno pouzdanim partnerom za formiranje nove vladajuće koalicije.

Demokrate gube vlast u Nišu?

U dosadašnjim pregovorima sa niškom SNS, socijalisti traže mesto gradonačelnika, uz obrazloženje da bi on bio „dobra veza“ sa republičkom vladom koju će najverovatnije formirati DS i SPS, potvrđeno je beogradskom dnevniku Danas iz više izvora.

Neki od tih izvora tvrde da se centrale SNS i SPS, ali i vrh DS, ne protive da naprednjaci i socijalisti "uzmu Niš". Takve priče potvrđuje i Zoran Živković, bišvi premijer Srbije i bivši gradonačelnik Niša. On, uz nadu da su to samo glasine, kaže da je trgovina "vlada Srbije za vlast u gradovima" namenjena i za Čačak, Kraljevo, Valjevo, Leskovac...

U zvaničnim pregovorima o formiranju većine u Skupštini grada Niša, koje vode i DS i SPS, socijalisti su tražili da im demokrate u razumnom roku "pruže neku vrstu garancije za svoju unutrašnju stabilnost".

Ukoliko se to ne dogodi, kroz, recimo, izmenu sastava i redosleda odbornika na izbornoj listi DS, oni su spremni da lokalnu vlast dogovore sa SNS. Naprednjaci pregovaraju i sa DSS i LDP, kako bi vladajuća koalicija u Nišu "bila što stabilnija".

"Zbog unutrašnjih sukoba u niškoj DS nismo sigurni da će, na primer, odbornici demokrata, koje kontroliše aktuelni gradonačelnik Miloš Simonović, pošto skoro svi pripadaju njegovoj struji, na sednici Skupštine grada glasati za oficijelnog kandidata DS za gradonačelnika Dragoslava Ćirkovića ili će odlučiti da odugovlače, dok Simonović u centrali demokrata u Beogradu ne isposluje da ponovo bude kandidat za gradonačelnika, što mu je očigledna namera. Nismo sigurni ni da ti isti odbornici, čak i ukoliko glasaju za Ćirkovića, na sledećoj sednici neće opstruirati izglasavanje novog gradskog budžeta, što bi dovelo do raspisivanja novih izbora. Zašto bismo kao ozbiljna stranka rizikovali, tim pre što imamo posredne informacije da je i lider DS Boris Tadić navodno spreman da pusti niške demokrate niz vodu zbog njihove nesloge", kažu za Danas pouzdani izvori bliski SPS.

Oni dodaju da bi dogovor s naprednjacima, s druge strane, mogao da obezbedi da gradonačelnik Niša bude socijalista Igor Novaković, sadašnji predsednik gradske opštine Palilula.

Izvori iz lokalne DS, međutim, negiraju da je vrh stranke odlučio da Niš "ustupi" naprednjacima i socijalistima. Oni navode da je na sednici Glavnog odbora DS 30. maja zauzet stav da će ta stranka formirati lokalnu vlast u svim gradovima u kojima je osvojila prvo i drugo mesto, dakle i u Nišu.

Takođe, navode da je posle Glavnog odbora zamenik predsednika stranke Dragan Đilas naložio glavnim funkcionerima u niškoj DS da intenzivno rade na formiranju gradske vlasti, a za Ćirkovića "isposluju" mesto gradonačelnika.

Konstitutivna sednica Skupštine grada Niša, koja ima 61 odbornika, zakazana je za 14. jun. U njoj će sedeti 17 odbornika iz SNS, 15 iz DS, 11 iz URS i deset iz SPS, dok DŠ i Preokret imaju po četiri mandata.

 


#   Niš   DS   SPS   Miloš Simonović   Dragan Đilas   Igor Novaković   Boris Tadić   Dragoslav Ćirković   Zoran Živković (političar)   gradske opštine   Zoran Živković
@demokrate @socijalisti @redinmind @ZoranDirektno @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima