Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ДС: Административне таксе повећане и 500%

rssBookmark and Share

26.11.2015. Градски одбор ДС Ниш

Градски одбор Демократске странке у Нишу, одржао је конференцију за новинаре 26.11.2015. године.
Преносимо њихово саопштење

ДС: Административне таксе повећане и 500%

Како је, без обзира на дату реч, онемогућен пренос протекле седнице Скупштине града Ниша, на данашњој конференцији за медије Градског одбора Демократске странке, бавићемо се неким од тема које су биле на тој седници.

Дакле, оно што грађани Ниша нису могли да чују је да су увећане административе таксе.

У образложењу стоји да су повећане у складу са растом цена на мало. Закључак је да је тај раст линеарнан, што не одговара истини.

Упоређивањем цена из раније важеће и цена из нове Одлуке се види да су вредности повећане од 50% па чак до преко 500%. Почињем да се бојим да чак ни мали Перица тако не замишља пуњење буџета, који је сам по себи нереалан, а грађани нису могли да виде јер преноса није било, да је још више увећан.

И морам да напоменем, сигуран сам да никаквих техничких сметњи није било, већ да је пренос намерно прекинут од стране власти. Да је преноса било, грађани би могли да чују и иницијативе одборника Демократске странке. Једна од иницијатива се односила и на ЈКП „Паркинг сервис“.

Свако јавно комунално предузеће и установу Скупштина града Ниша, као највиши орган локалне самоуправе, формирала је у име грађана, а управо за грађане. Свако тако формирано предузеће и установа теоретски мора да ради у корист и на задовољство грађана.

Према Програму пословања ЈКП „Паркинг-сервис“, мисија овог предузећа је да се у потпуности реши проблем мирујућег саобраћаја у Граду, да се изгради модеран режим паркирања, уз остваривање максималне могуће добити и задовољства грађана нашим услугама.

Дакле, мисија овог предузећа је у складу са теоријском претпоставком о улози јавних предузећа. Поред тога, са говорнице Скупштине града је више пута истицано, а од стране највиших градских фунцкионера, да је Паркинг-сервис једно од најуспешнијих, ако не и најуспешније предузеће.

Ако је све тако, поставља се питање зашто је међу грађанима овог града, Паркинг-сервис наојмраженија градска фирма, после Топлане, наравно. У периоду од 2012. па на овамо, повећана је друга, такозвана „зелена“ зона, уведена екстра зона, паук ради, а грађани примећују да ради селективно, дижући јефтиније аутомобиле.

Врхунац је казна за прекорачење паркирања, коју називају доплатном картом, а чија вредност у збиру са ценом паркирања по сатима превазилази износ дневне карте. Морам да напоменем да се летос јавио и проблем са куцањем порука тако да сада запослени у Паркинг-сервису задужени за експлоатацију паркинг места не проверавају све могућности, уколико је грађанин шаљући СМС поруку користио такозвану „ћелаву“ латиницу.

Све ове мере које у периоду од 2012. године руководство Паркинг-сервиса, а у координацији са надлежном управом и руководством града, применило, није побољшало стање у мирујућем саобраћају у граду, већ је изазвало велико незадовољство грађана, у чијој функцији треба да буде.

Дакле, ЈКП „Паркинг сервис“ уместо да буде на услузи, служи за остваривање профита на рачун економски ослабљених грађана.

Стога, ДС упућује одборничку иницијативу Скупштини града Ниша: Укидање наплате паркинга у другој паркинг зони, такозваној „Зеленој зони“.

Показало се да друга паркинг зона у пракси служи само за узимање новца од ионако финансијски оптерећених грађана. Грађанима који живе на територији тзв. «Зелене зоне» да се омогући бесплатан паркинг испред њихових стамбених зграда, постављањем троуглова за паркинг. При томе никако не повећавати територију коју покрива прва паркинг зона. Смањење вредности казнене доплатне карте. Потребно је смањити вредност казнене доплатне карте на оној до цене дневне карте.

Стриктно поштовање жуте траке тамо где постоји и увођење жуте траке тамо где је нема, а могуће је Због непоштовања, односни непостојања жуте траке намењене за саобраћај возила јавног превоза, несавесни возачи, остављају своја возила у десној коловозној траци, приморавајући на тај начин аутобусе и такси возила да возе левом траком и на тај начин успоравају саобраћај а посебно у време саобраћајног шпица, кад се ујутру одлази на посао и поподне када се враћају. Осим што успоравају саобраћај, праве и саобраћајне прекршаје, чиме додатно угожавају безбедност, не само возача других возила већ и пешака.

На све то, из града нема никакве реакције, вероватно и зато што и сами градски функционери паркирају своја возила на недозвољеним местима и тако доприносе саобраћајном нереду који влада у граду. Увођењем жуте траке која би била намењена возилима јавног превоза (аутобуси и такси возила), што је пракса у развијеним градовима са уређеним саобраћајем, убрзао би се проток возила, смањила задржавања на семофорима посебно у ужем градском језгру, чиме би између осталог била и смањена емисија штетних гасова у централном делу града. Ништа мање значајно није ни то што би безбедност свих учесника у саобраћају била подигнута на виши ниво.

На конференцији је говорио Иван Јоцић, одборник у Скупштини града.


#   ДС   саобраћај   Градска топлана ЈКП   Паркинг сервис   Скупштина града Ниша   Скупштина града   Иван Јоцић
@demokrate @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима