Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Двери Ниш" против спајања Народног универзитета и Регионалног центара за образовање запослених у образовању

rssBookmark and Share

Ниш 09.11.2022. Јужна Србија Инфо

И до сада смо критиковали дугогодишње урушавање једне од најстаријих образовних институција у Нишу, у којој мало који Нишлија, у време процвата ове институције, није научио неки од страних језика или стицао друга знања од одличних предавача, пише у делу саопштења народног посланика Тамере Керковић и "Двери Ниш".

Фото: Регионални центар за образовање
Фото: Регионални центар за образовање

Саопштење преносимо у целости..

Народни универзитет у Нишу постоји од 1954. године, као центар за стручно оспособљавање одраслих, који је за протеклих седам деценија успешно развио преко 200 курсева. Сертификовани је члан Европске асоцијације за образовање одраслих „ЕАЕА-European association for the education of adults“, и акредитован је за стране језике (енглески и италијански). Посебно су атрактивни курсеви попут - неговатељ старих особа, вођење пословних књига, ауто механичар, зидар, тесар. Управо ова знања и вештине све су траженија јер је због кризе већина људи са овим квалификацијама отишла да ради у иностранствo.
Са друге стране, Регионални центар за образовање одраслих основан 2004. Године, као прва таква институција у Србији, има сасвим другачије поље акредитације и бави се усавршавањем знања запослених у образовању.

Након оставке директорке Регионалног центра Данијеле Марковић, која је очито била против фузије - спајања ове институције, реакција власти је била именовање новог в.д. директора на недавној срамотној седници Скупштине Града на којој је тзв. опозиција говорила о кршењу јоргована и бацала "димне бомбе" које је требало да прекрију чињеницу да је власт лошом управом довела Народни универзитет до гашења а Регионални центар за образовање до економске пропасти.

Спајање Народног универзитета (НУ) и Реционалног центра, у коме ће НУ изгубити статус правног лица, је ко зна која по реду штеточинска одлука десет година дуге СНС власти, чији је пароксизам градоначелница Сотировски.

Због чега Народни универзитет не сме да се угаси и споји са Регионалним центром?

Најпре, РЦ Ниш од септембра 2022. има акредитацију 15 нових семинара који треба да се реализују у наредне три школске године. Акредитација семинара РЦ-а тј. акредитација при МПНТР се дешава у трогодишњем циклусу, сада па тек 2025/26 за нови период од три школске године. Петнаест семинара које је РЦ Ниш ове године акредитовао, акредитовао их је као РЦ Ниш и ако изгуби статус правног лица остаје без тих акредитација – не може да их „пребаци“ у нову установу.

Са друге стране, обуке које је акредитовао Народни универзитет важе само ако НУ задржи статус правног лица. Бивша директорка Народног универзитета, садашња већница у Кабинету Сотировски Марија Ранђеловић зна да ове институције нису компатибилне и да ће спајањем једна бити уништена.

РЦ усавршава наставнике чије је усавршавање обавеза прописана законом.
Народни универзитет врши неформално образивање грађана које није законска обавеза него ствар потребе појединца или фирме у којој ради. Ове институције и не раде по истим законима - РЦ ради у складу са ЗОСОВ, док НУ функционише у складу са законом о образовању одраслих. С обзиром да је усавршавање наставника законска обавеза, да се средства за усавршавање издвајају из локалне самоуправе и да су намењена хонорарима предавача РЦ, овај Центар ради тржишно у својој основној делатности.То већница Марија Ранђеловић зна боље од свакога, а зна и њена шефица градоначелница Сотитовски, која изјављује да је "Народни универзитет прегазило време".
 

Огроман број приватних школа језика и других вештина демантују овако дубиозно економско промишљање градоначелнице Сотиривски.
Двери Ниш у име свих Нишлија питају - да ли се и коначно уништава Народни универзитет и спаја са Регионалним центром да би Марија Ранђеловић имала где да се врати и где да ради након што најгора власт у историји Ниша коначно оде са власти? То време се убрзано ближи.


#   Ниш   Двери   Универзитет у Нишу   Регионални центар за образовање   Марија Ранђеловић   Народни универзитет Ниш   Тамара Керковић
@SPDveri @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима