Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Dveri Niš" protiv spajanja Narodnog univerziteta i Regionalnog centara za obrazovanje zaposlenih u obrazovanju

rssBookmark and Share

Niš 09.11.2022. Južna Srbija Info

I do sada smo kritikovali dugogodišnje urušavanje jedne od najstarijih obrazovnih institucija u Nišu, u kojoj malo koji Nišlija, u vreme procvata ove institucije, nije naučio neki od stranih jezika ili sticao druga znanja od odličnih predavača, piše u delu saopštenja narodnog poslanika Tamere Kerković i "Dveri Niš".

Foto: Regionalni centar za obrazovanje
Foto: Regionalni centar za obrazovanje

Saopštenje prenosimo u celosti..

Narodni univerzitet u Nišu postoji od 1954. godine, kao centar za stručno osposobljavanje odraslih, koji je za proteklih sedam decenija uspešno razvio preko 200 kurseva. Sertifikovani je član Evropske asocijacije za obrazovanje odraslih „EAEA-European association for the education of adults“, i akreditovan je za strane jezike (engleski i italijanski). Posebno su atraktivni kursevi poput - negovatelj starih osoba, vođenje poslovnih knjiga, auto mehaničar, zidar, tesar. Upravo ova znanja i veštine sve su traženija jer je zbog krize većina ljudi sa ovim kvalifikacijama otišla da radi u inostranstvo.
Sa druge strane, Regionalni centar za obrazovanje odraslih osnovan 2004. Godine, kao prva takva institucija u Srbiji, ima sasvim drugačije polje akreditacije i bavi se usavršavanjem znanja zaposlenih u obrazovanju.

Nakon ostavke direktorke Regionalnog centra Danijele Marković, koja je očito bila protiv fuzije - spajanja ove institucije, reakcija vlasti je bila imenovanje novog v.d. direktora na nedavnoj sramotnoj sednici Skupštine Grada na kojoj je tzv. opozicija govorila o kršenju jorgovana i bacala "dimne bombe" koje je trebalo da prekriju činjenicu da je vlast lošom upravom dovela Narodni univerzitet do gašenja a Regionalni centar za obrazovanje do ekonomske propasti.

Spajanje Narodnog univerziteta (NU) i Recionalnog centra, u kome će NU izgubiti status pravnog lica, je ko zna koja po redu štetočinska odluka deset godina duge SNS vlasti, čiji je paroksizam gradonačelnica Sotirovski.

Zbog čega Narodni univerzitet ne sme da se ugasi i spoji sa Regionalnim centrom?

Najpre, RC Niš od septembra 2022. ima akreditaciju 15 novih seminara koji treba da se realizuju u naredne tri školske godine. Akreditacija seminara RC-a tj. akreditacija pri MPNTR se dešava u trogodišnjem ciklusu, sada pa tek 2025/26 za novi period od tri školske godine. Petnaest seminara koje je RC Niš ove godine akreditovao, akreditovao ih je kao RC Niš i ako izgubi status pravnog lica ostaje bez tih akreditacija – ne može da ih „prebaci“ u novu ustanovu.

Sa druge strane, obuke koje je akreditovao Narodni univerzitet važe samo ako NU zadrži status pravnog lica. Bivša direktorka Narodnog univerziteta, sadašnja većnica u Kabinetu Sotirovski Marija Ranđelović zna da ove institucije nisu kompatibilne i da će spajanjem jedna biti uništena.

RC usavršava nastavnike čije je usavršavanje obaveza propisana zakonom.
Narodni univerzitet vrši neformalno obrazivanje građana koje nije zakonska obaveza nego stvar potrebe pojedinca ili firme u kojoj radi. Ove institucije i ne rade po istim zakonima - RC radi u skladu sa ZOSOV, dok NU funkcioniše u skladu sa zakonom o obrazovanju odraslih. S obzirom da je usavršavanje nastavnika zakonska obaveza, da se sredstva za usavršavanje izdvajaju iz lokalne samouprave i da su namenjena honorarima predavača RC, ovaj Centar radi tržišno u svojoj osnovnoj delatnosti.To većnica Marija Ranđelović zna bolje od svakoga, a zna i njena šefica gradonačelnica Sotitovski, koja izjavljuje da je "Narodni univerzitet pregazilo vreme".
 

Ogroman broj privatnih škola jezika i drugih veština demantuju ovako dubiozno ekonomsko promišljanje gradonačelnice Sotirivski.
Dveri Niš u ime svih Nišlija pitaju - da li se i konačno uništava Narodni univerzitet i spaja sa Regionalnim centrom da bi Marija Ranđelović imala gde da se vrati i gde da radi nakon što najgora vlast u istoriji Niša konačno ode sa vlasti? To vreme se ubrzano bliži.


#   Niš   Dveri   Univerzitet u Nišu   Regionalni centar za obrazovanje   Marija Ranđelović   Narodni univerzitet Niš   Tamara Kerković
@SPDveri @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima