Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ставити ван снаге Одлуку о неприхватању мере агенције за борбу против корупције

rssBookmark and Share

23.12.2014. Јужна Србија Инфо

Локални антикорупцијски форум Ниш (ЛАФ) данас је покренуо иницијативу да Скупштина града Ниша стави ван снаге одлуку којом не прихвата иницијативу Агенције за борбу против корупције за разрешење Ненада Станковића са функције заменика председника Скупштине због сукоба интереса.

Ставити ван снаге Одлуку о неприхватању мере агенције за борбу против корупције

Иницијатива да се стави ван снаге скупштинска одлука о неприхватању мере агенције за борбу против корупције

ЛАФ сматра да је таква скупштинска одлука крајње неприхватљива јер њоме поред осталог највиши градски орган директно промовише непоштовање закона, принцип некажњивости функционера и коруптивно понашање у јавном сектору. Сваки функционер је обавезан да поштује правне норме, етичке стандарде и јавни интерес, а да у свом одлучивању и деловању не нарушава углед институција, као ни града Ниша. Закон о Агенцији за борбу против корупције је један од главних антикоруптивних закона, а Агенција један од најважнијих државних органа надлежних за област борбе против корупције.

ЛАФ је упутио дописе свим овлашћеним предлагачима у којима их позива да иницирају да се у дневни ред следеће седнице Скупштине града, заказане за 26. децембар, уврсти Предлог одлуке о стављању ван снаге скупштинске одлуке да се се прихвати иницијатива Агенције да се Станковић разреши са функције. Дописи су упућени градоначелнику Ниша Зорану Перишићу, Градском већу и свим одборничким групама у Скупштини града.

ЛАФ ће такодје упутити представке скупштинској Комисији за праћење примене етичког кодекса због сумње да је одбијањем функционера Станковића, као и Скупштине града Ниша да поштују мере и иницијативе Агенције грубо прекршен Етички кодекс понашања функционера локалне самоуправе.

Подсећамо да је Скупштина града на седници одржаној 17. децембра ове године донела одлуку да не прихвати иницијативу Агенције за разрешење Станковића са функције због, како је Агенција навела, несумњиво утврдјеног сукоба интереса.

Након доношења овакве скупштинске одлуке, Агенција је још једном захтевала да Скупштина града поступи у складу са Законом о Агенцији и да изврши изречену меру јавног објављивања препоруке за разрешење Станковића.

У свом реаговању Агенција је упозорила да је њена мера обавезујућа, а да је одбијањем да ту меру изврши Скупштина града поступила неодговорно и несавесно.

Агенција је подсетила да је Станковић прекршио члан 31. Закона о Агенцији јер је није обавестио да је у тренутку ступања на јавне функције одборника и заменика председника Скупштине града обављао и посао заменика директора градске Дирекције за јавни превоз. Одлука Агенције којом је то утврдјено постала је коначна у октобру ове године.

 

Ниш, 22. децембар 2014. године

Локални антикорупцијски форум Ниш

Координаторка Валентина Крстић


#   Ненад Станковић   Валентина Крстић   Агенција за борбу против корупције   ЛАФ   Скупштина града Ниша   разрешење   Скупштина града   дневни ред   етички кодекс
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима