Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Интерес Ниша заступаће само девет посланика

rssBookmark and Share

18.05.2016. С.Јанковић

Републичка изборна комисија је објавила листу мандата које су партије добиле на основу изборне воље грађана.
Из Ниша ће, према тим подацима, у следећем сазиву Скупштине Србије бити девет народних посланика, што је за два мање него до сада

Интерес Ниша заступаће само девет посланика

Од девет нишких народних посланика њих петоро је из редова СНС-а, једног посланика из Ниша имају радикали, колико и коалиција ДС-НД-ДСХВ-ЗЗС, покрет Доста је било и листа Двери-ДСС.

Представници воље грађана испред Српске напредне странке из Ниша су неуропсихијатар Бранимир Ранчић, рођен 1953.године, Јелена Жарић-Ковачевић, дипломирани правник, рођена 1981., др Љубица Мрдаковић-Тодоривић, гинеколог, рођена 1962.године, а у посланичку групу СНС-а у Народној скупштини своје место су обезбедили и Хаџи Милорад Стошић, пензионисани официр за телекомуникације, рођен 1954.и Мирољуб Станковић, пензионисани дипломирани правник, рођен 1946.године. Њих двојица су и до сада били народни посланици, али окупљени у коалицији СПС-ЈС-ПУПС.

Из редова радикала у парламенту Србије, у наредне четири године, своје место има професор Никола Савић, бивши градоначелник Ниша, Горан Ћирић, је посланик испред коалиције Демократска странка, Нова, ДСХВ и ЗЗС. Покрет" Доста је било"из Ниша представљаће Милош Бошковић из Ниша, а листу Двери-ДСС из Ниша заступаће Милан Лапчевић.

Коалиција Социјалистичке партијије Србије и Јединствене Србије, иако друга по броју освојених мандата у републичком парламенту, у наредне четири године неће имати ни једног предстваника из Ниша.

Према Уставу Србије, прву седницу новог сазива парламента заказује председник Народне скупштине из предходног сазива, тако да се седница одржи најкасње 30 дана од проглашења коначних резултата избора, који су објављени 5.маја.

На тој седници биће потврђени посланички мандати, а парламент ће бити конституисан потврђивањем две трећине народних посланика.На тој седници требло би да буди изабрани председник и потпредседници и именован генерални секретар парламента.

До избора новог руководства републичког парламента седницом ће председавати најстарији посланик, а ако то не жели или не може њоме ће председавати следећи најстарији присутни народни посланик.

Закон о избору народних посланика предвиђа да се, уколико неко од посланика којима су додељени мандати преузму функцију у Влади или неком другом државном органу, њихови мандати буду додељени првом следећем кандидату на изборној листи коме није био додељен мандат-припаднику исте политичке странке.

На првој седници, до избора председника, председава најстарији посланик коме помажу по један најмлађи посланик са четири изборне листе које су добиле највећи број мандата и генерални секретар парламента.Сходно томе, за столом председавајућег на конститутивној седници седеће Драгољуб Мићуновић, са листе ДС-а рођен 1930.године, а међу најмлађима који би могли да му помажу, могуће је да се нађе и Милош Бошковић, рођен 1985.године, из Ниша, посланик из редова нишког покрета “Доста је било”.

Народне новине


#   Милан Лапчевић   Милорад Стошић   Горан Ћирић   Народне новине   Драгољуб Мићуновић   политичке странке   Бранимир Ранчић   Никола Савић   Мирољуб Станковић   Доста је било   Љубица Мрдаковић   Хаџи Милорад Стошић   изборне листе   Милош Бошковић
@DostaJeBilo @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима