Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Interes Niša zastupaće samo devet poslanika

rssBookmark and Share

18.05.2016. S.Janković

Republička izborna komisija je objavila listu mandata koje su partije dobile na osnovu izborne volje građana.
Iz Niša će, prema tim podacima, u sledećem sazivu Skupštine Srbije biti devet narodnih poslanika, što je za dva manje nego do sada

Interes Niša zastupaće samo devet poslanika

Od devet niških narodnih poslanika njih petoro je iz redova SNS-a, jednog poslanika iz Niša imaju radikali, koliko i koalicija DS-ND-DSHV-ZZS, pokret Dosta je bilo i lista Dveri-DSS.

Predstavnici volje građana ispred Srpske napredne stranke iz Niša su neuropsihijatar Branimir Rančić, rođen 1953.godine, Jelena Žarić-Kovačević, diplomirani pravnik, rođena 1981., dr Ljubica Mrdaković-Todorivić, ginekolog, rođena 1962.godine, a u poslaničku grupu SNS-a u Narodnoj skupštini svoje mesto su obezbedili i Hadži Milorad Stošić, penzionisani oficir za telekomunikacije, rođen 1954.i Miroljub Stanković, penzionisani diplomirani pravnik, rođen 1946.godine. Njih dvojica su i do sada bili narodni poslanici, ali okupljeni u koaliciji SPS-JS-PUPS.

Iz redova radikala u parlamentu Srbije, u naredne četiri godine, svoje mesto ima profesor Nikola Savić, bivši gradonačelnik Niša, Goran Ćirić, je poslanik ispred koalicije Demokratska stranka, Nova, DSHV i ZZS. Pokret" Dosta je bilo"iz Niša predstavljaće Miloš Bošković iz Niša, a listu Dveri-DSS iz Niša zastupaće Milan Lapčević.

Koalicija Socijalističke partijije Srbije i Jedinstvene Srbije, iako druga po broju osvojenih mandata u republičkom parlamentu, u naredne četiri godine neće imati ni jednog predstvanika iz Niša.

Prema Ustavu Srbije, prvu sednicu novog saziva parlamenta zakazuje predsednik Narodne skupštine iz predhodnog saziva, tako da se sednica održi najkasnje 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora, koji su objavljeni 5.maja.

Na toj sednici biće potvrđeni poslanički mandati, a parlament će biti konstituisan potvrđivanjem dve trećine narodnih poslanika.Na toj sednici treblo bi da budi izabrani predsednik i potpredsednici i imenovan generalni sekretar parlamenta.

Do izbora novog rukovodstva republičkog parlamenta sednicom će predsedavati najstariji poslanik, a ako to ne želi ili ne može njome će predsedavati sledeći najstariji prisutni narodni poslanik.

Zakon o izboru narodnih poslanika predviđa da se, ukoliko neko od poslanika kojima su dodeljeni mandati preuzmu funkciju u Vladi ili nekom drugom državnom organu, njihovi mandati budu dodeljeni prvom sledećem kandidatu na izbornoj listi kome nije bio dodeljen mandat-pripadniku iste političke stranke.

Na prvoj sednici, do izbora predsednika, predsedava najstariji poslanik kome pomažu po jedan najmlađi poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj mandata i generalni sekretar parlamenta.Shodno tome, za stolom predsedavajućeg na konstitutivnoj sednici sedeće Dragoljub Mićunović, sa liste DS-a rođen 1930.godine, a među najmlađima koji bi mogli da mu pomažu, moguće je da se nađe i Miloš Bošković, rođen 1985.godine, iz Niša, poslanik iz redova niškog pokreta “Dosta je bilo”.

Narodne novine


#   Milan Lapčević   Milorad Stošić   Goran Ćirić   Narodne novine   Dragoljub Mićunović   političke stranke   Branimir Rančić   Nikola Savić   Miroljub Stanković   Dosta je bilo   Ljubica Mrdaković   Hadži Milorad Stošić   izborne liste   Miloš Bošković
@DostaJeBilo @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima