Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Из Градског одбора ДС-а у Нишу критикују уступање одржавања јавне расвете приватнику

rssBookmark and Share

Ниш 28.09.2019. Јужна Србија Инфо

Председник ГрО ДС-а у Нишу Миодраг Станковић, како пише у саопштењу сматра, да ће уступање кроз пројекта јавно-приватног партнерства одражавања јавне расвете приватнику само повећати трошкове буџетских корисника.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Саопштење преносимо у целости.

Градско веће је донело решење којим се Канцеларија за локални и економски развој и пројекте Ниш задужује да реализује процес јавно-приватног партнерства за реализацију пројекта реконструкције, рационализације и одржавања система јавног осветљења у Нишу. Овај посао до сада је обављало ЈКП „Паркинг сервис“. Град има обавезу да након потписивања уговора са приватним партнером истом плаћа годишњу накнаду за одржавање, а  приватни партнер ће из те годишње наплате практично да отплаћује  инвестицију.

“Станковић каже да осим што је епидемија реконструкције тргова и фонтана дошла у Ниш, у нашем граду завладала је и епидемија јавно приватних партнерстава.

Ова власт је поклонила нишки аеродром Београду, затим је усвојила одлуку да се у ЈКП Топлана уведе приватни партнер, без јавне распаве и објашњења о ком приватном партнеру је реч. Град нема новца за реконструкцију котларница а има за реконстукцију Трга Краља Милана, где ће бити потрошено 340 милиона динара, што говори о безидејној и бахатој власти.

Након тога се отворила сумња и за ново намештање тендера за избор нових превозника кроз тзв. јавно-приватно партнерство. Град Ниш и Дирекција за јавни превоз припремају јавну набавку у износу од 10.5 милијарди динара на коју би требало да се јаве заинтересовани превозници који би наредних чак седам година превозили Нишлије на градским и приградским линијама у оквиру јавног приватног партнерства. 10.5 милијарди динара је један цео буџет Града. И то све без јавне расправе.

Да се подсетимо само да су 2014. год. за претходни тендер највиши градски функционери "штеловали" критеријуме, прилагођавајући их одређеним превозницима како би исти опстали.. Е, пошто је аеродром отет, питамо шта жели садашње руководство са Топланом, јавним градским превозом и јавном расветом, које то приватне фирме треба да опстану и зашто баш оне? Уговори се склапају за наредних седам година и то све наравно на рачун грађана.

Све то градска власт у Нису ради без  икакве консултације и јавне расправе, дакле грађани нису у прилици да кажу шта је приоритет у граду у коме живе. 

На сва ова питања нема одговора. Њихов одговор је увек исти «јавни интерес». 
Јавни интерес није интерес јавних функционера владајуће већине или одређених фирми, а ни јавни интерес грађана.

Након промене власти грађанима обећавамо да ћемо проверити све сумњиве уговоре, које је ова власт склопила. Уколико утврдимо да је неко оштетио буџет града Ниша и радио против интереса грађана, мораће да одговара пред Законом", закључио је Станковић.


#   Ниш   ДС   Паркинг сервис   Дирекција за јавни превоз   Миодраг Станковић   КЛЕР   улична расвета
@demokrate @Mikica_S @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима