Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Iz Gradskog odbora DS-a u Nišu kritikuju ustupanje održavanja javne rasvete privatniku

rssBookmark and Share

Niš 28.09.2019. Južna Srbija Info

Predsednik GrO DS-a u Nišu Miodrag Stanković, kako piše u saopštenju smatra, da će ustupanje kroz projekta javno-privatnog partnerstva odražavanja javne rasvete privatniku samo povećati troškove budžetskih korisnika.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Saopštenje prenosimo u celosti.

Gradsko veće je donelo rešenje kojim se Kancelarija za lokalni i ekonomski razvoj i projekte Niš zadužuje da realizuje proces javno-privatnog partnerstva za realizaciju projekta rekonstrukcije, racionalizacije i održavanja sistema javnog osvetljenja u Nišu. Ovaj posao do sada je obavljalo JKP „Parking servis“. Grad ima obavezu da nakon potpisivanja ugovora sa privatnim partnerom istom plaća godišnju naknadu za održavanje, a  privatni partner će iz te godišnje naplate praktično da otplaćuje  investiciju.

“Stanković kaže da osim što je epidemija rekonstrukcije trgova i fontana došla u Niš, u našem gradu zavladala je i epidemija javno privatnih partnerstava.

Ova vlast je poklonila niški aerodrom Beogradu, zatim je usvojila odluku da se u JKP Toplana uvede privatni partner, bez javne raspave i objašnjenja o kom privatnom partneru je reč. Grad nema novca za rekonstrukciju kotlarnica a ima za rekonstukciju Trga Kralja Milana, gde će biti potrošeno 340 miliona dinara, što govori o bezidejnoj i bahatoj vlasti.

Nakon toga se otvorila sumnja i za novo nameštanje tendera za izbor novih prevoznika kroz tzv. javno-privatno partnerstvo. Grad Niš i Direkcija za javni prevoz pripremaju javnu nabavku u iznosu od 10.5 milijardi dinara na koju bi trebalo da se jave zainteresovani prevoznici koji bi narednih čak sedam godina prevozili Nišlije na gradskim i prigradskim linijama u okviru javnog privatnog partnerstva. 10.5 milijardi dinara je jedan ceo budžet Grada. I to sve bez javne rasprave.

Da se podsetimo samo da su 2014. god. za prethodni tender najviši gradski funkcioneri "štelovali" kriterijume, prilagođavajući ih određenim prevoznicima kako bi isti opstali.. E, pošto je aerodrom otet, pitamo šta želi sadašnje rukovodstvo sa Toplanom, javnim gradskim prevozom i javnom rasvetom, koje to privatne firme treba da opstanu i zašto baš one? Ugovori se sklapaju za narednih sedam godina i to sve naravno na račun građana.

Sve to gradska vlast u Nisu radi bez  ikakve konsultacije i javne rasprave, dakle građani nisu u prilici da kažu šta je prioritet u gradu u kome žive. 

Na sva ova pitanja nema odgovora. Njihov odgovor je uvek isti «javni interes». 
Javni interes nije interes javnih funkcionera vladajuće većine ili određenih firmi, a ni javni interes građana.

Nakon promene vlasti građanima obećavamo da ćemo proveriti sve sumnjive ugovore, koje je ova vlast sklopila. Ukoliko utvrdimo da je neko oštetio budžet grada Niša i radio protiv interesa građana, moraće da odgovara pred Zakonom", zaključio je Stanković.


#   Niš   DS   Parking servis   Direkcija za javni prevoz   Miodrag Stanković   KLER   ulična rasveta
@demokrate @Mikica_S @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima