Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Javna rasveta u Nišu poverena na održavanje privatnicima

rssBookmark and Share

Niš 27.09.2019. Južna Srbija Info

Ulično osvetljenje, odnosno, sistem javnog osvetljenja u Nišu ubuduće će održavati i rekonstruisati privatni partneri, odlučeno je na današnjoj sednici Gradskog veća. Postupak realizacije javno - privatnog partenerstva poveren je KLER-u.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

“Javno-privatno partnerstvo, za rekonstrukciju, racionalizaciju i održavanje sistema javnog osvetljenja u Nišu, podrazumeva izbor privatnog partnera kome se nakon završetka cele procedure praktično poverava realizacija i investiranje u zamenu trenutnog i ugradnjom efikasnijeg sistema, a zatim i održavanje kroz određeni broj godina što će se definisati programom projekta“, kaže Bojan Gajić, energetski menadžer grada Niša.

U Gradskom veću ističu da ovaj posao do sada je obavljalo JKP „Parking servis“, ali bi njegovo poveravanje privatnom partneru predstavljalo značajnu uštedu za grad koji bi imao obavezu da  nakon potpisivanja ugovora sa privatnim partnerom istom plaća godišnju naknadu za održavanje, a  privatni partner će iz te godišnje naplate praktično da otplaćuje investiciju. Vrednost celog projekta tek treba da se utvrdi, ali je pretpostavka da će ona iznositi između 4 i 5 miliona evra.

KLERP će formirati stručni tim čiji je zadatak izrada preloga projekta zajedno sa savetnikom koga bira Kancelarija. Nakon usvajanja predloga projekta svi detalji će biti sadržani u  projektu koji nakon toga ide  na sednicu Vladine komisije za javno-privatno partnerstvo koja donosi mišljinje. Nakon dobijnaja pozitivnog mišljanja vraća se na odlučivanje  u Skupštini. Kada Skupština donese odluku sledeći korak je raspisivanje javnog poziva koji je namenjen svima  koji žele da se jave.

„Ono što možemo očekivati na osnovu dosadašnjeg iskustva i sličnih projekata,  privatni partner imaće obavezu da održava javnu rasvetu u narednih 10 do 15 godina“, dodao je Bojan Gajić.

Održavanje javne rasvete u gradu  je do sada bilo povereno Parking servisu, ali je procna da procena da bi, u  slučaju javno-privatnog partnerstva, računi koji se plaćaju za javno osvetljenje bili znatno manji. 

„Osim toga očekujemo da  kvalitet javnog osvetljenja za građane bude bolji, a time se unapređuje kvalitet života naših sugrađana. Kvalitetnijom rasvetom se smanjije i potrošnje energije, a daje se doprinese i  zaštiti životne sredine i smanjenju emisije štetnih gasova“, objašnajva Bojan Gajić.

Privarni partner kome bude poveren ovaj posao obavljaće poslove koji budu definisani samim projektom.

„Prelogom će biti predviđeno da li će privatni partner održavati samo zamenu svetiljki ili i stubova pa i održavanje celog sistema“, dodao je Gajić.


#   Niš   Gradsko veće   Parking servis   privatnici   KLER   ulična rasveta
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima