Јужна Србија Инфо

Избори на свим нивоима 20. децембра?

Bookmark and Share

13.04.2015. Блиц, Јужна Србија Инфо

Александар Вучић неће спровести најављену реконструкцију Владе, која се очекивала до 27. априла, сазнаје „Блиц“ у премијеровом кабинету.

У новој влади места само за СНС: Александар Вучић f: petar dimitrijevic
У новој влади места само за СНС: Александар Вучић f: petar dimitrijevic

Тако нико од министара неће бити смењен за годишњицу Владе и сви ће на функцијама сигурно остати, али само до децембра. Вучић планира да се на јесен распишу локални и избори у Војводини за 20. децембар, а није искључено да истог дана буду одржани и ванредни парламентарни избори, открива „Блиц“.

- Иако Вучић данас тврди да не размишља о ванредним изборима за Скупштину Србије, нико не би требало да се изненади ако би се они одржали у децембру. Прво, премијер је свестан да актуелни састав Владе не може да одговори на све економске и спољнополитичке изазове. Друго, локални и покрајински избори сигурно ће изазвати велике трзавице између СНС и СПС, што ће додатно угрозити рад Владе. И треће, Вучић трпи све већи притисак из своје странке да СНС више не треба да дели власт ни са ким - каже саговорник „Блица“ близак премијеру.

Он објашњава да ће Вућић због тога бити под великим притиском да иде и на ванредне парламентарне изборе, иако то неће наићи на одобравање ни Запада, ни Русије, ни међународних финансијских институција.

- Ако 20. децембра буду одржани и парламентарни избори, нову владу формираће само СНС и оне странке које се нађу на њиховој листи. Кабинет ће бити састављан јако брзо, до Нове године или најкасније Божића 2016. године - каже наш саговорник.

Од додаје да, уместо смена министара, Вучић планира да до годишњице Владе 27. априла заврши неколико важних економских ствари.

- То су потписивање уговора о почетку изградње „Београда на води“ са фирмом „Игл Хилс“, али и приватизација МСК и Азотаре уз добијање повољних услова за куповину гаса од Русије - наводи наш саговорник.

Зашто министри остају

Премијер је 16. марта после Председништва СНС најавио четири сценарија за реконструкцију Владе.

Ево зашто је одустао од већине њих. 

1. Промена коалиционог партнера

- Вучић не може да смени Дачића са места шефа дипломатије док председава ОЕБС-у. Такође, није постојао ниједан довољно озбиљан сукоб са Дачићем који би довео до искључења СПС из Владе. 

2. Промене кључних министара из СНС

- Вучић је проценио да би у СНС дошло до озбиљне кризе ако би сменио неке од најутицајнијих министара из странке, којима иначе није задовољан. Али, и пад хеликоптера утицао је на одлуку, јер је премијер стао у заштиту Гашића и Лончара. 

3. Оставка премијера

- Иако у разговорима са својим сарадницима сам често потенцира питање могућег повлачења са чела Владе, у то нико не верује.

4. Без промена због локалних и покрајинских избора

- То је био и најбоље пронађени изговор за одустајање од реконструкције. Међутим, овај изговор једино има смисла ако у децембру буду и ванредни парламентарни избори.

 

Коментара: 0


#   СНС   Александар Вучић   избори   Влада Републике Србије   политика
@sns_srbija @avucic @Vlada_SR @


 


[ Додај коментар ]