Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Izbori na svim nivoima 20. decembra?

Bookmark and Share

13.04.2015. Blic, Južna Srbija Info

Aleksandar Vučić neće sprovesti najavljenu rekonstrukciju Vlade, koja se očekivala do 27. aprila, saznaje „Blic“ u premijerovom kabinetu.

U novoj vladi mesta samo za SNS: Aleksandar Vučić f: petar dimitrijevic
U novoj vladi mesta samo za SNS: Aleksandar Vučić f: petar dimitrijevic

Tako niko od ministara neće biti smenjen za godišnjicu Vlade i svi će na funkcijama sigurno ostati, ali samo do decembra. Vučić planira da se na jesen raspišu lokalni i izbori u Vojvodini za 20. decembar, a nije isključeno da istog dana budu održani i vanredni parlamentarni izbori, otkriva „Blic“.

- Iako Vučić danas tvrdi da ne razmišlja o vanrednim izborima za Skupštinu Srbije, niko ne bi trebalo da se iznenadi ako bi se oni održali u decembru. Prvo, premijer je svestan da aktuelni sastav Vlade ne može da odgovori na sve ekonomske i spoljnopolitičke izazove. Drugo, lokalni i pokrajinski izbori sigurno će izazvati velike trzavice između SNS i SPS, što će dodatno ugroziti rad Vlade. I treće, Vučić trpi sve veći pritisak iz svoje stranke da SNS više ne treba da deli vlast ni sa kim - kaže sagovornik „Blica“ blizak premijeru.

On objašnjava da će Vućić zbog toga biti pod velikim pritiskom da ide i na vanredne parlamentarne izbore, iako to neće naići na odobravanje ni Zapada, ni Rusije, ni međunarodnih finansijskih institucija.

- Ako 20. decembra budu održani i parlamentarni izbori, novu vladu formiraće samo SNS i one stranke koje se nađu na njihovoj listi. Kabinet će biti sastavljan jako brzo, do Nove godine ili najkasnije Božića 2016. godine - kaže naš sagovornik.

Od dodaje da, umesto smena ministara, Vučić planira da do godišnjice Vlade 27. aprila završi nekoliko važnih ekonomskih stvari.

- To su potpisivanje ugovora o početku izgradnje „Beograda na vodi“ sa firmom „Igl Hils“, ali i privatizacija MSK i Azotare uz dobijanje povoljnih uslova za kupovinu gasa od Rusije - navodi naš sagovornik.

Zašto ministri ostaju

Premijer je 16. marta posle Predsedništva SNS najavio četiri scenarija za rekonstrukciju Vlade.

Evo zašto je odustao od većine njih. 

1. Promena koalicionog partnera

- Vučić ne može da smeni Dačića sa mesta šefa diplomatije dok predsedava OEBS-u. Takođe, nije postojao nijedan dovoljno ozbiljan sukob sa Dačićem koji bi doveo do isključenja SPS iz Vlade. 

2. Promene ključnih ministara iz SNS

- Vučić je procenio da bi u SNS došlo do ozbiljne krize ako bi smenio neke od najuticajnijih ministara iz stranke, kojima inače nije zadovoljan. Ali, i pad helikoptera uticao je na odluku, jer je premijer stao u zaštitu Gašića i Lončara. 

3. Ostavka premijera

- Iako u razgovorima sa svojim saradnicima sam često potencira pitanje mogućeg povlačenja sa čela Vlade, u to niko ne veruje.

4. Bez promena zbog lokalnih i pokrajinskih izbora

- To je bio i najbolje pronađeni izgovor za odustajanje od rekonstrukcije. Međutim, ovaj izgovor jedino ima smisla ako u decembru budu i vanredni parlamentarni izbori.

 


#   SNS   Aleksandar Vučić   izbori   Vlada Republike Srbije   politika   OEBS
@sns_srbija @avucic @Vlada_SR @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima