Južna Srbija Info

Izbori na svim nivoima 20. decembra?

Bookmark and Share

13.04.2015. Blic, Južna Srbija Info

Aleksandar Vučić neće sprovesti najavljenu rekonstrukciju Vlade, koja se očekivala do 27. aprila, saznaje „Blic“ u premijerovom kabinetu.

U novoj vladi mesta samo za SNS: Aleksandar Vučić f: petar dimitrijevic
U novoj vladi mesta samo za SNS: Aleksandar Vučić f: petar dimitrijevic

Tako niko od ministara neće biti smenjen za godišnjicu Vlade i svi će na funkcijama sigurno ostati, ali samo do decembra. Vučić planira da se na jesen raspišu lokalni i izbori u Vojvodini za 20. decembar, a nije isključeno da istog dana budu održani i vanredni parlamentarni izbori, otkriva „Blic“.

- Iako Vučić danas tvrdi da ne razmišlja o vanrednim izborima za Skupštinu Srbije, niko ne bi trebalo da se iznenadi ako bi se oni održali u decembru. Prvo, premijer je svestan da aktuelni sastav Vlade ne može da odgovori na sve ekonomske i spoljnopolitičke izazove. Drugo, lokalni i pokrajinski izbori sigurno će izazvati velike trzavice između SNS i SPS, što će dodatno ugroziti rad Vlade. I treće, Vučić trpi sve veći pritisak iz svoje stranke da SNS više ne treba da deli vlast ni sa kim - kaže sagovornik „Blica“ blizak premijeru.

On objašnjava da će Vućić zbog toga biti pod velikim pritiskom da ide i na vanredne parlamentarne izbore, iako to neće naići na odobravanje ni Zapada, ni Rusije, ni međunarodnih finansijskih institucija.

- Ako 20. decembra budu održani i parlamentarni izbori, novu vladu formiraće samo SNS i one stranke koje se nađu na njihovoj listi. Kabinet će biti sastavljan jako brzo, do Nove godine ili najkasnije Božića 2016. godine - kaže naš sagovornik.

Od dodaje da, umesto smena ministara, Vučić planira da do godišnjice Vlade 27. aprila završi nekoliko važnih ekonomskih stvari.

- To su potpisivanje ugovora o početku izgradnje „Beograda na vodi“ sa firmom „Igl Hils“, ali i privatizacija MSK i Azotare uz dobijanje povoljnih uslova za kupovinu gasa od Rusije - navodi naš sagovornik.

Zašto ministri ostaju

Premijer je 16. marta posle Predsedništva SNS najavio četiri scenarija za rekonstrukciju Vlade.

Evo zašto je odustao od većine njih. 

1. Promena koalicionog partnera

- Vučić ne može da smeni Dačića sa mesta šefa diplomatije dok predsedava OEBS-u. Takođe, nije postojao nijedan dovoljno ozbiljan sukob sa Dačićem koji bi doveo do isključenja SPS iz Vlade. 

2. Promene ključnih ministara iz SNS

- Vučić je procenio da bi u SNS došlo do ozbiljne krize ako bi smenio neke od najuticajnijih ministara iz stranke, kojima inače nije zadovoljan. Ali, i pad helikoptera uticao je na odluku, jer je premijer stao u zaštitu Gašića i Lončara. 

3. Ostavka premijera

- Iako u razgovorima sa svojim saradnicima sam često potencira pitanje mogućeg povlačenja sa čela Vlade, u to niko ne veruje.

4. Bez promena zbog lokalnih i pokrajinskih izbora

- To je bio i najbolje pronađeni izgovor za odustajanje od rekonstrukcije. Međutim, ovaj izgovor jedino ima smisla ako u decembru budu i vanredni parlamentarni izbori.

 

Komentara: 0


#   SNS   Aleksandar Vučić   izbori   Vlada Republike Srbije   politika
@sns_srbija @avucic @Vlada_SR @


 


[ Dodaj komentar ]