Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Јовановић: Челници у Нишу не знају да поброје странке које су у власти!

rssBookmark and Share

28.11.2015. Јужна Србија Инфо

"Никад гора локална власт у Нишу, ради све супротно од онога што им сугерише републичка власт. У Београду Синиша Мали ових дана смањује порез на имовину својим суграђанима, а у Нишу је исти повећан и до 300%", рекао је Бранислав Јовановић

Јовановић: Челници у Нишу не знају да поброје странке које су у власти!

"У нашем граду се уводе и нове таксе, а постојеће административне таксе су увећане и до 100 %. Премијер сугерише да ради и до 20 сати дневно и то без накнаде, а у Нишу бахати и без стида већници траже исплату прековременог рада јер се, како кажу, тако најбоље ради у интересу грађана. Премијер говори о штедњи, а 19 нишких функционера још увек не враћају у буџет незаконито остварене зараде, а по налазу државних органа та средства су у висини око 15 милиона динара. Премијер смењује, како сам каже, неуспешне директоре државних предузећа и пуни буџет Републике Србије из  остварених прихода јавних предузећа док се код нас неуспешни директори постављају на боље функције, а губици јавних предузећа у Нишу се покривају из буџета", рекао је лидер Народног покрета Србије у Нишу, Бранислав Јовановић, на заједничкој конференцији за новинаре са странком Заједно за Србију.

Он је прокоментарисао и скорашње смањење накнада нишким већницима и функционерима у Скупштини Града.

"Нишки функционери су примили и примају већ цео мандат 20 % веће зараде и највеће у Србији иако је то у супротности са законом, а тек им је сада Административни одбор Скупштине Града умањио ту разлику са 50 % на 30 %. Сада, на крају мандата уместо да поднесу извештај грађанима Србије шта су урадили у претходном периоду они, како сами кажу, уводе циркус у градску власт мислећи на Нишку причу Расима Љајића која им је смањила тако високе зараде", објашњава први човек нишког НПС-а.

Он истиче да за његову политичку опцију циркус траје још од самог почетка.

„Као што знате ова локална власт је куповином одборника створила четири нове одборничке које су их одржале на власти и финансирала их је тако што им је дозвољавала разне функције у оквиру комисија и одбора, а сада критикују те исте новостворене одборничке групе које им смањују плату, мислим на Нишку причу Расима Љајића. Челници кажу да је то њихова циркуска представа. Резултата нема јер за једно радно време функционери Града обављају три и више функција и наравно на свим тим местима примају одређени проценат зарада“, наглашава Јовановић и додаје:

„По мени циркус достиже кулминацију јер на крају мандата локални функционери не знају ни које су странке у власти. Пре неки дан сте чули да их има три, а ја знам да је пет и више странака у граду које чине власт.Па, највиши челници не знају да поброје странке које су у власти.“

Јовановић на крају пита:

„Која је следећа циркуска представа у нашем граду? Једно је сигурно, кловнови ће свакако остати исти“, закључује он.

Потпредседник странке Заједно за Србију, Бошко Ристић, сматра да влада Републике Србије и Народна банка Србије не воде рачуна о најугроженијим деловима становништва, пре свега о онима који имају веома ниска примања, како каже, а посебно о онима који су дошли у прилику да се задуже код банака.

„Народна банка Србије не спроводи своју надзорну улогу у довољној мери како би спречила незаконито и противуставно задуживање грађана обрачуном веома великих намета код закључења уговора о кредиту, јер нико не контролише до краја скривене трошкове које банке незаконито обрачунавају корисницима кредита. Оно што је веома значајно је то да у Србији такође не постоји ни правни оквир за микрофинансирање, што значи контрола и надзор државних органа код узимања малих кредита, а то су кредити од хиљаду до две хиљаде евра на које су упућени они најсиромашнији који су у посебном стању економске нужде јер ово финансирање се обавља без законског оквира и наплаћују се камате које имају третман зеленашких камата“, каже Ристић.

Он наглашава да држава ништа није учинила да спречи такав начин финансирања и додатну контролу оних микрофинансијских институција које делују на тржишту Републике Србије, а које врло често фиктивним и прикривеним правним пословима покривају свој незаконити рад и пласирају средства по енорминм ценама грађанима Србије.


„Зато захтевамо од Народне банке Србије да предложи решење, а да влада Републике Србије изађе са законским предлогом пред Народну Скупштину како би се ова област регулисала, а грађани Србије заштитили од зеленашких камата и енормних трошкова посебно у светлу свакодног повећања цена за, пре свега, јавне услуге“, закључује потпредседник ЗЗС.


#   Бошко Ристић   Влада Републике Србије   Бранислав Јовановић   Синиша Мали   критике   градска власт   НПС Народни покрет Србије   Заједно за Србију   радно време   Административни одбор
@Vlada_SR @ZajednoZaSrbiju @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима