Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Керковић: Национално окупљање гарант права радника и исплатиће свима заостале зараде

rssBookmark and Share

Ниш 06.12.2023. Јужна Србија Инфо

Радници су највеће жртве колонијалног статуса српске привреде у који је Србију увела претходна власт, а режим СНС га довео до апсурда, систематски уништавајући домаћу привреду и пољопривреду, пише у делу саопштења народне посланице Двери из Ниша, проф. др Тамаре Миленковић Керковић.

Керковић: Национално окупљање гарант права радника и исплатиће свима заостале зараде

Саопштење преносимо у целости..

Радници су највеће жртве колонијалног статуса српске привреде у који је Србију увела претходна власт, а режим СНС га довео до апсурда, систематски уништавајући домаћу привреду и пољопривреду. Наопаку политику распродаје и поклањања српских државних ппредузећа, уништења домаће индустрије и поклањање државне имовине, као и промашену политику субвенционисања страних инвеститора као искључивог модела привредног развоја, ова власт је наставила и довела до огромног задужења с једне, и до привредног слома с друге стране, најсупље су платили радници. Они су и законом претворени у најамнике, који зависе од добре воље послодавца, без законске заштите, са зарадама претвореним у наднице.

Права слика односа и ове и претходне власти према правима радника су две деценије дуга лажна обећања отпуштеним радницима пропалих и опљачканих државних предузећа да ће им исплатити заостале зараде и доприносе. Тих радника, од којих већина има правоснажне судске пресуде, у Србији је око 100.000 и док им држава дугује милионе за неисплаћене плате, ти људи живе у беди, без здравствених књижица, без права на пензију и најчешће у мраку због дугова за струју.

Национално окупљање ће радницима вратити правду, и најпре свима исплатити стечене а неисплаћене зараде, као и и неправедно одузето право на регрес и топли оброк запосленима у јавним службама , и то претварањем неисплаћених зарада у јавни дуг државе.

Радницима обећавамо и измене неправедног Закона о раду којим ће им се гарантовати читав корпус њихових синдикалних, социјалних и економских права. Наши предлози Закона о изменама и допунама Закона о раду су од августа 2022.год. предате у скупштинску процедуру и њима се предвиђа посебна заштита радно-правног положаја трудница, мајки, родитеља деце са посебним потребама и самохраних родитеља, а попслодавцима ће бити онемогућено да трудницама и и мајкама на породиљском боловању раскину уговор о раду. Изменама овог Закона предвидели смо укидање привремених и повремених послова, који не постоје ни у једном европском законодавству, а представљају начин уцене људи који немају никаква права и нису у радном односу. Поред тога, предвидели смо недељу као нерадни дан и у приватном сектору, са изузетком јавних служби, установа и специјализованих трговина у којима раде сами власници, док запосленима који раде недељом она мора бити посебно плаћена.

На основу предлога измена Закона о пензијском и инвалидском осигурању које су Двери, још прошле године предале у процедуру, али никада током претходног сазива тај предлог није није дошао пред посланике, Национално окупљање ће укинути неправду трајног смањења пензија за оне који су у пензију отишли са пуним радном стажом а без навршених 65 година живота. Укинућемо ово неправедно „кажњавање“ радника , тако што ће они након навршених 65 година живота примати пуну пензију, и она се након тога више неће умањивати. Минимална зарада коначно мора постати изузетак а не правило као сада, и она мора бити бар једнака минималној потрошачкој корпи.

Ове неправде према радницима и запосленима Национално окупљање ће исправити јер радници и запослени не могу бити више социјално угрожени и морају да коначно живе достојанствено од свог рада.


#   Ниш   Двери   Тамара Керковић   избори 2023
@SPDveri @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима