Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

На југу Србије предстоји престројавање власти

rssBookmark and Share

Лесковац 04.08.2012. извор: Данас

Судећи према најавама из републичких централа странака, након војвођанског таласа покушаја прекомпоновања власти, на реду је наставак накратко прекинуте операције преврата на „јужној прузи“.

На југу Србије предстоји престројавање власти

Подсетимо, након првих прећутних коалиција по моделу републичке власти, а затим и отворених најава из УРС-а, таквој акцији су се придружили СНС и социјалисти. Међутим, независни посматрачи ових промена тврде да коло воде заправо напредњаци, који где год има теоријске шансе за промене притискају своје садашње партнере у републици да раскину коалиције са демократама и пошто-пото формирају нове осовине власти са овом странком.

У таквим покушајима дешавају се и до јуче незамисливе комбинације, а у неким самоуправама локални огранци партија које су на републичкој власти невољно пристају на превратничка задатке, иако су им београдски шефови „за вратом“. Ипак, да сила Бога не моли показује и пример нишке општине Медиана, где је преконоћ формирана власт по рецепту из Немањине 11.

Да подсетимо тамо је, иначе једино у Нишу, победила ДС, али то није помогло да пре двадесетак дана ова партија и њени људи стану на чело комуне, већ су место председника општине добили они који су били тек четврти. Због тога се у Управном суду води поступак који су покренули одборници ДС у централној и највећој општини у Нишу, јер сматрају да је приликом избора председника општине грубо прекршен Закон о локалној самоуправи. Они захтевају да суд поништи избор Небојше Крстића (УРС) за председника општине за кога су гласали одборници СНС, СПС, УРС и ДСС јер су га пратиле „озбиљне нерегуларности и злоупотребе“.

- Крстић није изабран у првом кругу гласања, а приликом поновљеног гласања сви одборници су добили листиће који су парафирани са задње стране, како би се знало ко је како гласао, наводи за Данас Душан Милисављевић, републички посланик и шеф одборничке групе ДС у СО Медијана

- Поновљено гласање није било тајно, како налажу закон и општински акти, већ су одборници већине гласали пред Крстићем или су му показивали свој листић. Такође, на одборнике СНС и СПС је између два гласања вршен притисак и прећено им је, а у њихово „дисциплиновање“ директно су се укључили и високи функционери тих странака Александар Вучић и Бранко Ружић. Било је посебно мучно гледати како су поједини функционери СНС физички и вербално насртали на своју одборницу Милу Димитријевић, која је пре првог гласања јавно казала да не може гласати за Крстића, јер је он кандидат странке која је на општинским изборима била тек четврта. Ово је прекрајање изборне воље и изборна крађа која веома личи на ону из 1996. године, наглашава Милисављевић.

Локални челници УРС-а ипак тврде да је избор председника општине био легалан и легитиман, јер су листићи означени како би се обезбедила њихова сигурност, створени су сви услови да се гласа тајно, али су одборници „својевољно изабрали“ да то учине пред Крстићем. Они су додали да „није било притисака на одборнике“, али да ће поштовати одлуку Управног суда каква год да буде. У Медијани је, иначе, победила ДС, која има девет мандата, док напредњаци имају шест, социјалисти четири, УРС три, ДСС и ЛДП по два, а Двери један мандат. Демократе су имале највећи број гласова једино у овој општини. Напредњаци су победили на градском нивоу у три, а ДСС у једној. Власт на градском нивоу формирали су СНС, СПС, УРС и ДСС.

Сличних превирања било је и у Алексинцу. На седници Скупштине општине 24. јула већину су формирали СНС-УРС-СПС-ЈС, након што су претходно сменили власт коју су после мајских избора направили ДС, ДСС, ПУПС и ЈС. Седници је „присуствовала“ полиција, дошло је до инцидената, а тадашњем председнику Скупштине Милану Вељковићу (ДС) је позлило. У ДС, ДСС и ПУПС тврдили су да су политички противници нудили њиховим одборницима функције, радна места или новчане износе до пет хиљада евра како би трговали мандатима.

И у Лесковцу је непосредно након избора направљена коалиција између ДС, СПС, Народне странке - ДСС, Реформистичке странке и УРС, али није извесно да ће бити и коначна. Опозициона „Спасовданска коалиција“, у којој је и СНС, најавила је да ће „преузети власт“ на наредној седници Скупштине града 27. августа. Формирање скупштинске већине на челу са ДС одвијало се уз инциденте, зграду СО „чувала“ је полиција, а новоизабрани функционери упозорили су да се поједини одборници владајуће коалиције и њихове породице „озбиљно застрашују“ како би дошло до промене власти. У Лесковац је тада дошао и председник ДС Борис Тадић, који је осудио притиске на одборнике.

Што се тиче Пчињског округа, у свих седам општина конституисане су локалне самоуправе у којима владајућу коалицију чине СПС и СНС, осим Босилеграда и Сурдулице где апсолутну већину имају ДСС и социјалисти. Могућа је промена коалиционе власти у Трговишту, где је сада на власти коалиција СПС са пет, СНС са четири и ДС са шест одборника, од укупно 25. Овде је УРС освојио 10 одборничких мандата, па и ту треба очекивати промене.

У Бујановцу је нова коалиција кренула у рашчишћавање стања у јавним и другим предузећима где су за сада уочене неправилности, па сарадња партије Ризе Хаљимија и СПС може да буде „адекватно покриће“ за оно што се овде радило у четири последње године, наводе за Данас извори из Бујановца. Најаве које је наш лист објавио о промени владајуће коалиције и даље су предмет жестоких политичких расправа, пре свега што у актуелној екипи на власти учествује и Група грађана „Др Стојанче Арсић“ са пет одборника, која уједно има и споразум о партнерству са УРС.

У локалном парламенту у Прешеву који броји 38 одборника нема ни једног преставника Срба. Ту је стабилна коалиција на челу са Демократском партијом Албанаца (ДПА) актуелног председника општине Рагмијом Мустафом.

 


#   Лесковац   Врање   Алексинац   СНС   Душан Милисављевић   Александар Вучић   Медијана градска општина   Небојша Крстић   Милан Вељковић   Борис Тадић   радна места   Бранко Ружић   група грађана
@sns_srbija @dusanorldusan @avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима