Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Напредњаци у Врању дужни два милиона за рачуне

rssBookmark and Share

Врање 01.02.2014. Данас

Од јануара прошле године и усељења у, по њиховом захтеву потпуно реконструисане просторије у насељу "Чешаљ", Градски одбор Српске напредна странке врањском ЈП "Нови дом", чији је генерални директор Саша Сентић, члан СНС, на име неизмирених рачуна за закуп, грејање и комуналне услуге дугује најмање два милиона динара, потврђују званични подаци до којих смо дошли.

Напредњаци у Врању дужни два милиона за рачуне

Градски одбор СНС у Врању, укључујући и канцеларију доскорашњег народног посланика Драгана Николића, користи простор од 210 квадратних метара. Према званичном ценовнику, у овом случају издаваоца пословног простора ЈП "Нови дом", цена закупа по квадрату је 500 динара, што ја месечно 105.000 динара, без ПДВ.

Просторије су повезане на даљинско грејање, а свака политичка странка у Врању, па и СНС, плаћа цену исту као и физичка лица, а то је 93 динара по квадрату, што за укупну површину износи месечно 20.580 динара, без ПДВ.

"У ове просторије СНС је ушла почетком 2013. и од тада до данас ни динар није уплаћен на рачун нашег предузећа. Још опасније је да између предузећа "Нови дом" и СНС нема никаквог уговора о закупу и реконструкцији, јер се ради о нашем пословном простору, мада свака парламентарна странка има право на коришћење простора", кажу за Данас запослени у "Новом дому", иначе чланови СНС.

Према истом извору, пре него што је врањска СНС ушла у нове просторије извршена је комплетна грађевинска реконструкција, а да фактура за те радове никада није испостављена Градском одбору као закупцу. Исто важи за фактуре за грејање и комуналне услуге. Реч је о периоду дужем од годину дана.

Доскорашњи председник Градског одбора СНС у Врању Дејан Тричковић најпре је дао изјаву за Данас у којој је отворено прозвао поједине функционере странке у Врању. Затим се предомислио. "Молим вас да оно што сам вам рекао не користите у тексту", рекао је Трифковић у накнадном телефонском позиву новинару Данаса, наводећи да "преузима одређену одговорност за цео случај".

Градоначелник Врања Зоран Антић (СПС) каже да је "редовно исплаћиван новац који по основу финансирања странака у локалном парламенту припада свима, па и СНС-у, на конто одборничких мандата". То је месечно 71.799 динара за 12 мандата СНС у Скупштини града.

Портпарол Градског већа Бранимир Стојанчић за Данас наводи да је "дата сагласност СНС-у да користи просторије у власништву Града, које се налазе у оквиру неког јавног предузећа, као што је то у овом случају Нови дом. Остали односи између закуподавца и закупца регулишу се уговором", наводи Стојанчић.

Иако је директор ЈП "Нови дом" Саша Сентић, иначе члан напредњака, обећао да ће нам о свему дати изјаву, његов телефон био је недоступан за одговоре на питања да ли између ЈП "Нови дом" и ГО СНС постоји уговор о закупу, као и колики су дугови странке на име закупа и реконструкције простора.

Цео случај је прокоментарисао уе члан Председништва СНС и шеф изборног штаба за југ Србије Драган Стевановић. "Никоме у Врању СНС неће остати дужна. Сви који су Врањанцима направили штету, и уколико се то потврди као тачно, мораће да одговарају. Рачуни ће бити плаћени. О свему сам обавештен и таквој пракси ћемо стати на пут", рекао нам је Стевановић.

У ЈП "Нови дом" у последњих годину дана запослено је 16 нових лица. То јавно предузеће, с друге стране, само ће у овој години забележити губитак од најмање 20 милиона динара, уз до краја неизвесну грејну сезону за грађане Врања.

Клима-уређај за народног посланика

"Из просторија финансијског дела нашег предузећа, без било какве одлуке и било каквог папира, клима-уређај је премештен и инсталиран у страначку канцеларију доскорашњег народног посланика Драгана Николића. Хоће ли нам неко одговорити на то питање", пише у писму упућеном новинару Данаса из ЈП "Нови дом". На лицу места новинар Данаса уверио се да у просторијама СНС у Врању, које су доскора биле под катанцем по налогу партијске централе, постоји клима-уређај чије порекло никоме у градској СНС није познато.


#   Врање   СНС   Зоран Антић   Бранимир Стојанчић   Дејан Тричковић   Александар Вучић   Ана Николић   Градски одбор   даљинско грејање   физичка лица   Нови дом   југ Србије   Драган Стевановић
@sns_srbija @avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима