Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Народна странка Ниш: Залажемо се за непосредни избор градоначелника као у градовима Европе

rssBookmark and Share

Ниш 13.02.2019. Јужна Србија Инфо

Повереништво Народне странке у Нишу одржало је данас конференцију за новинаре, на којој је између осталог, речено да је право непосредног избора цивилизацијска норма, као што је у Лондону, Риму или Паризу.

Народна странка Ниш: Залажемо се за непосредни избор градоначелника као у градовима Европе

Саопштење преносимо у целости.

Последњих месеци се пуно причало о расписивању ванредних парламентарних избора.

Оно о чему се није причало јесте то да би се у случају расписивања ванредних парламентарних избора, вероватно расписали и ванредни локални избори.  

Тема наше данашње конференције јесте један важан сегмент локалних избора – начин избора градоначелника.  

У 21 веку, право непосредног избора је постало цивилизацијска норма. Ако је дакле, право директног избора дозвољено грађанима Лондона, Рима или Париза, зашто је то право одузето грађанима Ниша, али и других градова Србије?  

Право директног избора би поново натерало политичке странке да кандидују оне најбоље, док им садашњи принцип избора омогућава негативну праксу кандидовања политичких послушника. 

Подсећамо јавност да је Дарко Булатовић (као и Синиша Мали) био сакривен на 8 месту нишке листе и одлуком страначких органа именован на место градоначелника. 

Да ли би грађани Ниша гласали за листу Српске напредне странке да су знали да тиме гласају за Дарка Булатовића? Због начина на који је изабран, Булатовић није легитимни представник грађана Ниша и видели смо да као такав, не ужива поштовање републичких институција и њихових представника. 

"Сходно томе, Народна странка инсистира на томе да се грађанима Ниша али и грађанима Србије, врати њихово цивилизацијско право – право да непосредно бирају све политичке представнике, нарочито градоначелника", кажу у нишком одбору Народне странке.


#   Ниш   градоначелник   Дарко Булатовић   Синиша Мали   политичке странке   локални избори   Народна странка
@DarkoBulatovic_ @StrankaNarodna @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима