Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишки ДС и Доста је било: Градска власт и даље обмањује јавност

rssBookmark and Share

Ниш 14.12.2016. Јужна Србија Инфо

Данас је одржана ванредна конференција Демократске странке и покрета Доста је било поводом одржавања "тајне" расправе на тему нацрта буџета града Ниша за 2017. годину.

Нишки ДС и Доста је било: Градска власт и даље обмањује јавност

Јавност није обавештена о одржавању јавне расправе о буџету, а сам нацрт буџета стављен је на увид јавности тек данас у 10 сати, након почетка одржавања „јавне расправе“, на којој је учествовало десетак људи. 

„Градска власт на челу са Срспском напредном странком, наставља да обмањује јавност. Нажалост, наставља се континуитет лоше праксе нове, старе власти Српске напредне странке и њених коалиционих партнера. То се види на примеру да нема јавне расправе о буџету као најважнијем документу који Скупштина Града треба да усвоји. Јасно је да постоји централизација моћи. Сматрамо да је то недопустиво. Грађани Ниша морају да знају на који начин се њихов новац троши. Ово данас што се догодило, да је у Скупштини Града одржана тајна расправа, јесте повреда основних начела демократије. Предлажемо да се градска власт јавно извини грађанима Ниша и да организује јавну расправу већ у петак, као и да информише грађане где могу да се информишу о нацрту буџета града за 2017. На тај начин би се грађани, као и стручна јавност укључила у израду нацрта буџета. Недопустиво је да Ниш као универзитетски град, у коме има много стручњака, нема јавну расправу о буџету за 2017. годину. Очигледно да је градска власт нервозна. Очигледно да њима није важно шта грађани мисле. Нећемо се сложити с тим и оштро ћемо се супротставити томе. 

У кратком времену, које смо имали да размотримо буџет, видимо да се наставља са праксом нереалног планирања буџета. Видимо да је за 2017. годину планиран приход од  пореза на зараде на 3,5 милијарде динара. Очекивана реализација од пореза на зараде за 2016. годину је 3,1 милијарди динара. Дакле 400 милиона динара мање. Приход од пореза на имовину је планиран на 1,3 милијарде динара, а очекивана реализација за 2016. годину је 800 милиона динара. Допринос за уређивање, планирано је 500 милиона динара, док је очекивана реализација за 2016. годину само 10 хиљада динара. Примања од продаје непокретности, план за 2017. годину је 920 милиона динара, а очекивана реализација је приближно око 5 милиона динара за 2016. годину. Примања од продаје земљишта, планирано је 780 милиона динара буџетом за 2017. годину, док је очекивана реализација за 2016. годину 46 милиона динара. Закључујемо да је испланирано 3 милијарде динара више од онога што је реални показатељ у односу на реализацију за 2016. годину. Да је било јавне расправе, вероватно би тај нацрт буџета био другачији“ – изјавио је председник Градског одбора Демократске странке у Нишу, Миодраг Станковић.

„Договорили смо се да одржимо заједничку конференцију, да не допустимо да ово овако прође. Око оваквог потеза градске власти, нема партијских подела, јер смо ми Нишлије, пре свега. Очекујемо реакцију и грађана, невладиног сектора као и представника осталих опозиционих странака. Порушена су основна демократска начела. Сматрамо да овде не треба да постоје партијске поделе, већ се брани интерес грађана, који је угрожен. Јавна расправа која је требало да се спроведе, на којој је требало да се дискутује о буџету, је постала тајна расправа. Скандалозна одлука власти, да синоћ закаже јавну расправу и да буџет не достави пре почетка јавне расправе, говори о томе како градска власт у Нишу и њихови коалициони партнери замишљају демократију. То говори о томе колико се не уважавају грађани Ниша и њихово мишљење о документу који је од суштинске важности за Град. Данас је на одржаној јавној расправи било 10 особа. Та пракса искључивања грађана из било каквог одлучивања се наставља. Никаква стручна јавност није консултована, крије се од грађана. Зашто се крије буџет? Никакво званично обавештење о јавној расправи нисмо добили. За јавну расправу сазнали смо неформалним каналима. Буџет уопште није постављен на сајт пре почетка јавне расправе. Како је могуће дискутовати о нечему што није било дато на увид јавности?“ – закључио је Стефан Митровић, председник Градског одбора у Нишу покрета Доста је било.


#   Ниш   Миодраг Станковић   градска власт   јавна расправа   Доста је било   Скупштина града   Стефан Митровић
@Mikica_S @DostaJeBilo @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима