Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Одлуке Вишег суда у Нишу и њихов утицај на локалне изборе - усвојено 13 жалби опозиције

rssBookmark and Share

Ниш 13.06.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Виши суд у Нишу је до сада усвојио 13 од укупно 27 жалби опозиције на решења Градске изборне комисије (ГИК), што је значајно утицало на динамику и перцепцију локалних избора у овом граду.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Одлуке суда долазе у критичном тренутку и отварају важна питања о интегритету изборног процеса, правосудним процедурама и политичком утицају на локалну самоуправу.

Портпаролка Вишег суда, Емилија Стошић, истакла је да ни у једном предмету није одлучено као у спору пуне јурисдикције, већ су све жалбе усвојене и решења ГИК-а поништена. Ово значи да су утврђене процедуралне грешке или неправилности које захтевају поновно разматрање. Рок за доношење одлуке по жалби износи 72 сата од пријема жалбе са списима, што наглашава хитност и озбиљност ситуације.

Према члану 87 став 5 Закона о локалним изборима, ГИК је дужан да поново размотри приговоре и донесе нова решења у року од 10 дана. Опозиција, предвођена коалицијом "Бирамо Ниш", има право на даље жалбе Вишем суду уколико сматра да нова решења нису задовољавајућа.

Политичке импликације
Кандидат за градоначелника Ниша испред листе "Бирамо Ниш", Ђорђе Станковић, активно информише јавност о усвојеним жалбама путем друштвених мрежа. Његове објаве сугеришу да је суд већ усвојио жалбу за понављање избора на бирачком месту број 18, а очекују се и одлуке за друге кључне приговоре, укључујући бирачко место број 10.

Овај правни процес указује на озбиљне неправилности у раду ГИК-а, што може довести до дестабилизације поверења у изборни процес. У случају понављања избора на одређеним бирачким местима, политички пејзаж у Нишу би се могао значајно променити, потенцијално фаворизујући опозиционе странке које су до сада указивале на неправилности.

Одлуке Вишег суда долазе у тренутку када се широм Србије води дебата о транспарентности и регуларности изборног процеса. Усвајање жалби и поништавање решења ГИК-а представља важан преседан који може имати импликације на друге локалне изборе у земљи.

Градска изборна комисија ће у наредним данима бити под великим притиском да донесе нова, законита решења. Њихова одлука ће бити кључна за даљи ток изборног процеса и политичку стабилност у Нишу. Уколико ГИК не успе да адекватно одговори на жалбе опозиције, могу се очекивати додатне правне битке и потенцијално понављање избора на више бирачких места.

Усвајање 13 жалби опозиције од стране Вишег суда у Нишу указује на озбиљне неправилности у изборном процесу и поставља темеље за потенцијалне промене у политичком пејзажу града. Одлуке суда и реакције ГИК-а у наредним данима биће кључне за очување интегритета избора и поверења грађана у демократске институције.

Опозиција наставља да се бори за понављање избора на кључним бирачким местима, док се ГИК суочава са изазовом да испуни своје законске обавезе и осигура праведан и транспарентан изборни процес.

Коментара: 0


#   Ниш   виши суд   опозиција   ГИК   локални избори 2024
@


 


[ Додај коментар ]





Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима