Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Odluke Višeg suda u Nišu i njihov uticaj na lokalne izbore - usvojeno 13 žalbi opozicije

rssBookmark and Share

Niš 13.06.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Viši sud u Nišu je do sada usvojio 13 od ukupno 27 žalbi opozicije na rešenja Gradske izborne komisije (GIK), što je značajno uticalo na dinamiku i percepciju lokalnih izbora u ovom gradu.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Odluke suda dolaze u kritičnom trenutku i otvaraju važna pitanja o integritetu izbornog procesa, pravosudnim procedurama i političkom uticaju na lokalnu samoupravu.

Portparolka Višeg suda, Emilija Stošić, istakla je da ni u jednom predmetu nije odlučeno kao u sporu pune jurisdikcije, već su sve žalbe usvojene i rešenja GIK-a poništena. Ovo znači da su utvrđene proceduralne greške ili nepravilnosti koje zahtevaju ponovno razmatranje. Rok za donošenje odluke po žalbi iznosi 72 sata od prijema žalbe sa spisima, što naglašava hitnost i ozbiljnost situacije.

Prema članu 87 stav 5 Zakona o lokalnim izborima, GIK je dužan da ponovo razmotri prigovore i donese nova rešenja u roku od 10 dana. Opozicija, predvođena koalicijom "Biramo Niš", ima pravo na dalje žalbe Višem sudu ukoliko smatra da nova rešenja nisu zadovoljavajuća.

Političke implikacije
Kandidat za gradonačelnika Niša ispred liste "Biramo Niš", Đorđe Stanković, aktivno informiše javnost o usvojenim žalbama putem društvenih mreža. Njegove objave sugerišu da je sud već usvojio žalbu za ponavljanje izbora na biračkom mestu broj 18, a očekuju se i odluke za druge ključne prigovore, uključujući biračko mesto broj 10.

Ovaj pravni proces ukazuje na ozbiljne nepravilnosti u radu GIK-a, što može dovesti do destabilizacije poverenja u izborni proces. U slučaju ponavljanja izbora na određenim biračkim mestima, politički pejzaž u Nišu bi se mogao značajno promeniti, potencijalno favorizujući opozicione stranke koje su do sada ukazivale na nepravilnosti.

Odluke Višeg suda dolaze u trenutku kada se širom Srbije vodi debata o transparentnosti i regularnosti izbornog procesa. Usvajanje žalbi i poništavanje rešenja GIK-a predstavlja važan presedan koji može imati implikacije na druge lokalne izbore u zemlji.

Gradska izborna komisija će u narednim danima biti pod velikim pritiskom da donese nova, zakonita rešenja. Njihova odluka će biti ključna za dalji tok izbornog procesa i političku stabilnost u Nišu. Ukoliko GIK ne uspe da adekvatno odgovori na žalbe opozicije, mogu se očekivati dodatne pravne bitke i potencijalno ponavljanje izbora na više biračkih mesta.

Usvajanje 13 žalbi opozicije od strane Višeg suda u Nišu ukazuje na ozbiljne nepravilnosti u izbornom procesu i postavlja temelje za potencijalne promene u političkom pejzažu grada. Odluke suda i reakcije GIK-a u narednim danima biće ključne za očuvanje integriteta izbora i poverenja građana u demokratske institucije.

Opozicija nastavlja da se bori za ponavljanje izbora na ključnim biračkim mestima, dok se GIK suočava sa izazovom da ispuni svoje zakonske obaveze i osigura pravedan i transparentan izborni proces.

Komentara: 0


#   Niš   viši sud   opozicija   GIK   lokalni izbori 2024
@


 


[ Dodaj komentar ]





Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima