Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Омогућити оболелима да изаберу где ће се лечити

Bookmark and Share

05.09.2014. Бета

Посланик Демократске странке (ДС) Душан Милисављевић апеловао је у петак на министра здравља Златибора Лончара и Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) да помогну онколошким пацијентима тако што ће им омогућити да изабере клинику на којој ће се лечити.

Омогућити оболелима да изаберу где ће се лечити

"Онколошки пацијенти чекају по три месеца на зрачну терапију, а многи је нажалост и не дочекају. Имамо велики проблем са недостатком цитостатика и зато апелујем на министра, на Фонд, на државу, да омогући много хуманији приступ лечењу тим тешко болесним људима", рекао је Милосављевић новинарима у Скупштини Србије.

Посланик је прецизирао да сада онколошки пацијенти добијају терапију на основу места лечења, а његов апел је да се омогући лечење у било којој установи у Србији.

Конференцији је присуштвовала и књижевница Исидора Бјелица која се такође лечи од карцинома и која је истакла да се заједнички апел односи на лечење на приватним клиникама уз здравствену књижицу и одлуку конзилијума лекара.

"Министар мора да реагује, пацијентима мора да се омогући да добијају цитостатике, мора да се избрише та дискриминаторска одредба да се терапија добија по месту лечења. У крајњој линији, ако се омогући лечење на приватним установама, растеретићемо наше онколошке клинике", рекла је она.

У Србији је током 2012. године од рака оболело око 38.000 људи, а тај број се из године у годину повећава. За половину оболелих пацијената неопходна је зрачна терапија.

И даље су дуге листе чекања на зрачење, јер у шест онколошких центара има само 14 апарата за зрачну терапију, који се често кваре и тренутно је у функцији само њих 10.


#   ДС   Душан Милисављевић   РФЗО   Народна скупштина   Исидора Бјелица
@demokrate @dusanorldusan @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима