Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Покушали да купе одборнике?

rssBookmark and Share

Бујановац 09.06.2012. Izvor : Agencije |

Представници појединих албанских опозиционих партија у Бујановцу покушали да купе одборнике како се не би формирала мултиетничка власт, јавио врањски ОК Радио.

Покушали да купе одборнике?

Како јавља ОК Радио, за „куповину“ одборника нуђено је 30.000 евра.

Најмање двојица Срба и двојица Албанаца су, како тврди тај радио, имали задатак да у четвртак увече, 12 часова пре почетка конститутивне седнице Скупштине општине Бујановац, купе неколико одборника из редова коалиције која је формирала нову локалну власт у тој општини.

Према коалиционом договору, владајућу већину у Бујановцу у наредне четири године чиниће Демократска партија Нагипа Арифија са 12 одборника, Група грађана "Стојанча Арсић" са пет и коалиција "Избор за бољи Бујановац" коју чине Демократска странка, Социјалистичка партија Србије и Група грађана "Свети апостол Павле", са четири одборника.

У опозицији у Бујановцу су Партија за демократско деловање чији је лидер Риза Хаљими, која има девет одборника, Покрет за демократски прогрес Јонуза Муслијуа са шест одборника, Демократска унија Албанаца Мејди Зећирија са три одборника и Српска напредна странка (СНС) са два одборника.

Албанске странке су на локалним изборима 6. маја у Бујановцу освојиле укупно 30, а локални парламент има 41 место.

ОК Радију је потврђено из најмање три извора да су просветни радник Н. М. и привредник М. В. у четвртак увече обишли и разговарали с неколико локалних српских политичара о куповини одборничких мандата.

Њихов циљ је, како тврди тај радио, био да се од српско-албанске коалиције одузме неколико одборника како не би могла да формира локалну власт.

"Тачно је. У суботу око 22 сата позвао ме је Н. М. и понудио некакав разговор у четири ока. Када смо се срели, схватио сам његове намере: донео је 30.000 евра и понудио ми да тим новцем купим једног одборника", поверио се ОК радију један од девет српских одборника СО Бујановац.

"На моје питање одакле тај новац, односно од кога га је добио, Н. М. је одговорио да је новац добио од Албанца Ф. И.", прича даље извор ОК радија.

Он наводи податак да су сличан задатак, у четвртак увече, имала и двојица угледних Албанаца, који су такође обишли неколико одборника - својих сународника, за које је процењено да би могли за 30.000 евра да продају интересе нове српско-албанске коалиције у Бујановцу.

На конститутивној седници Скупштине општине Бујановац која је јуче трајала седам часова, за председника општине изабран је Нагип Арифи, лидер Демократске партије (ДП), а за његовог заменика Стојанча Арсић из истоимене групе грађана (ГГ).

Након потврђивања одборничких мандата одборници из албанских партија које су у опозицији, напустили су седницу незадовољни јер те партије нису заједно конституисале власт. Они сматрају да ће нова власт, са српским партијама дестабилизовати Бујановац.

Они су тада рекли да су албанске партије на локалним изборима укупно освојиле 30 од 41 одборничког места, али да је Демократска партија коалицију направила са српским странкама.


#   Бујановац   Нагип Арифи   група грађана   ОК Радио   Партија за демократско деловање   Демократска партија
@okradio_rs @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима