Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Протест "Анти-бетон журка" у Нишу: Грађани се боре за очување јавне површине

rssBookmark and Share

Ниш 04.03.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

У недељу, 3. марта, парк изнад Старе циглане у Нишу био је поприште другог протеста грађана под називом "Анти-бетон журка". Организована од стране удружења грађана "Нишлије да се питају", ова акција је одјекнула као одговор на све веће отимање јавних површина у граду у корист инвеститора.

Протест "Анти-бетон журка" у Нишу: Грађани се боре за очување јавне површине

На скупу су се обратили представници удружења, проф. Тамара Миленковић Керковић, Славиша Динић и Драгана Милутиновић, позивајући суграђане на јединствену борбу за одбрану простора који је постао симбол отпора грађана према планском урбанизму. Посебно је истакнуто писмо правог власника земљишта, Александра Поповића, који је описао све препреке у борби за поврат своје имовине.

Протесту се придружило више од стотину грађана, посебно оних који су одрастали у околини Старе циглане, као и њихова деца и унуци. Грађани из различитих делова града придружили су се солидарно у борби против отимања јавних простора.

Ова акција је наставак низа протеста и грађанских иницијатива против планског отимања јавних површина у Нишу, а симболично је названа "Анти-бетон журка" како би истакла жељу грађана за очувањем зелене оазе изнад Старе циглане.

У пријатној атмосфери, уз музику и игру, грађани су уживали у дружењу и спортским такмичењима, док су млади симболично посадили стабла као знак будуће бриге о свом крају. Ова слика опуштених Нишлија у заједништву и солидарности представља пркос властима и њиховим урбанистичким плановима.

Протест "Анти-бетон журка" још једном је показао одлучност грађана да се супротставе планском отимању јавних простора и да се боре за очување природног окружења и квалитета живота у граду.

 

 


#   Ниш   екологија   урбанизам   Славиша Динић   Тамара Керковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима