Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Protest "Anti-beton žurka" u Nišu: Građani se bore za očuvanje javne površine

rssBookmark and Share

Niš 04.03.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

U nedelju, 3. marta, park iznad Stare ciglane u Nišu bio je poprište drugog protesta građana pod nazivom "Anti-beton žurka". Organizovana od strane udruženja građana "Nišlije da se pitaju", ova akcija je odjeknula kao odgovor na sve veće otimanje javnih površina u gradu u korist investitora.

Protest "Anti-beton žurka" u Nišu: Građani se bore za očuvanje javne površine

Na skupu su se obratili predstavnici udruženja, prof. Tamara Milenković Kerković, Slaviša Dinić i Dragana Milutinović, pozivajući sugrađane na jedinstvenu borbu za odbranu prostora koji je postao simbol otpora građana prema planskom urbanizmu. Posebno je istaknuto pismo pravog vlasnika zemljišta, Aleksandra Popovića, koji je opisao sve prepreke u borbi za povrat svoje imovine.

Protestu se pridružilo više od stotinu građana, posebno onih koji su odrastali u okolini Stare ciglane, kao i njihova deca i unuci. Građani iz različitih delova grada pridružili su se solidarno u borbi protiv otimanja javnih prostora.

Ova akcija je nastavak niza protesta i građanskih inicijativa protiv planskog otimanja javnih površina u Nišu, a simbolično je nazvana "Anti-beton žurka" kako bi istakla želju građana za očuvanjem zelene oaze iznad Stare ciglane.

U prijatnoj atmosferi, uz muziku i igru, građani su uživali u druženju i sportskim takmičenjima, dok su mladi simbolično posadili stabla kao znak buduće brige o svom kraju. Ova slika opuštenih Nišlija u zajedništvu i solidarnosti predstavlja prkos vlastima i njihovim urbanističkim planovima.

Protest "Anti-beton žurka" još jednom je pokazao odlučnost građana da se suprotstave planskom otimanju javnih prostora i da se bore za očuvanje prirodnog okruženja i kvaliteta života u gradu.

 

 


#   Niš   ekologija   urbanizam   Slaviša Dinić   Tamara Kerković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima