Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Расуло УРС-а у Нишу

rssBookmark and Share

30.03.2014. Политика

Прелазак петоро одборника УРС-а у Скупштини града у СНС и смена директора републичких предузећа изазвали прави потрес на нишкој политичкој сцени

Расуло УРС-а у Нишу

У Нишу, где после избора маја 2012. године власт чине СНС, СПС и УРС са својим коалиционим партнерима, као што је доскора било и на државном нивоу, након ванредних републичких избора нагло је почело осипање партије Уједињени региони Србије, која није прешла цензус за Народну скупштину Србије.

Прекјуче по подне и јуче су Ненад Станковић и Станимир Ђурић, одборници Нишке регије која је била у саставу УРС-а, као и „директни” одборници УРС-а изабрани у лето пре две године Милош Живковић, Јасмина Мурге и Мирослав Ђокић писаном изјавом обавестили Бранислава Јовановића, шефа своје одборничке групе, да напуштају регионалисте. У изјави коју су доставили Дејану Јовановићу, шефу одборничке групе СНС-а у Скупштини града Ниша, навели су да приступају Српској напредној странци. А Бранислав Јовановић, који је и председник нишког УРС-а и који је јуче приведен у групи од осморо директора комуналних предузећа и инвеститора у Нишу осумњичених за злоупотребе службеног положаја,  је непосредно пре привођења рекао:

– Гледајући своје личне интересе, а рекао бих и водећи само рачуна о привилегијама које су имали као чланови и одборници УРС-а, а које очигледно желе да задрже, из наших редова су побегли они за које смо најмање претпостављали да ће то учинити. Никога нисмо, нити ћемо било кога задржавати, а њима нека је на част ово што су урадили.

У УРС-у, који је имао десет, а сада остаје само на пет одборника у нишкој скупштини, највише је незадовољства због поступка Ненада Станковића. По коалиционом споразуму да СНС да градоначелника, СПС председника Скупштине града, а УРС заменика председника градског парламента, Станковић је изабран за заменика председника Скупштине града. УРС је тиме желео да покаже да поштује коалиционог партнера. Сада, каже Јовановић, пошто УРС није ушао у Народну скупштину, неће бити изненађење ако уследи и смена директора јавних и комуналних предузећа у Нишу из Уједињених региона.

Како је рекао градоначелник Зоран Перишић, преласком петоро одборника УРС-а, напредњаци су добили и заменика председника градског парламента. По његовим речима, и целокупно чланство Нишке регије, не само одборници Станковић и Станимир Ђурић, наредних дана приступиће СНС-у.

А пре овог политичког „прелетања” политичку сцену потресли су и догађаји у Електропривредном друштву „Југоисток”, који су наговестили „сукоб” и између нишких организација Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије. Оставку на место генералног директора „Југоистока”, коју је Надзорни одбор ЕПС-а прихватио, прошле седмице поднео је Игор Новаковић, председник Окружног одбора СПС-а Нишавског округа. На истој седници за в. д. директора овог друштва именован је Дарко Булатовић, актуелни председник нишке градске општине Црвени крст и председник општинског одбора СНС-а општине Медијана и члан Главног одбора Српске напредне странке. Иако нико о томе ништа званично није рекао, јасно је да је Новаковић оставком само два дана после републичких избора предухитрио своју смену на седници Надзорног одбора, пошто се одавно прича како је „СНС бацио око на функцију генералног директора ’Југоистока’”.


#   УРС   хапшење   Ненад Станковић   Зоран Перишић   Игор Новаковић   Дарко Булатовић   Бранислав Јовановић   Милош Живковић   Надзорни одбор   градске општине
@regionisrbije @ProfdrPerisic @redinmind @DarkoBulatovic_ @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима