Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Rasulo URS-a u Nišu

rssBookmark and Share

30.03.2014. Politika

Prelazak petoro odbornika URS-a u Skupštini grada u SNS i smena direktora republičkih preduzeća izazvali pravi potres na niškoj političkoj sceni

Rasulo URS-a u Nišu

U Nišu, gde posle izbora maja 2012. godine vlast čine SNS, SPS i URS sa svojim koalicionim partnerima, kao što je doskora bilo i na državnom nivou, nakon vanrednih republičkih izbora naglo je počelo osipanje partije Ujedinjeni regioni Srbije, koja nije prešla cenzus za Narodnu skupštinu Srbije.

Prekjuče po podne i juče su Nenad Stanković i Stanimir Đurić, odbornici Niške regije koja je bila u sastavu URS-a, kao i „direktni” odbornici URS-a izabrani u leto pre dve godine Miloš Živković, Jasmina Murge i Miroslav Đokić pisanom izjavom obavestili Branislava Jovanovića, šefa svoje odborničke grupe, da napuštaju regionaliste. U izjavi koju su dostavili Dejanu Jovanoviću, šefu odborničke grupe SNS-a u Skupštini grada Niša, naveli su da pristupaju Srpskoj naprednoj stranci. A Branislav Jovanović, koji je i predsednik niškog URS-a i koji je juče priveden u grupi od osmoro direktora komunalnih preduzeća i investitora u Nišu osumnjičenih za zloupotrebe službenog položaja,  je neposredno pre privođenja rekao:

– Gledajući svoje lične interese, a rekao bih i vodeći samo računa o privilegijama koje su imali kao članovi i odbornici URS-a, a koje očigledno žele da zadrže, iz naših redova su pobegli oni za koje smo najmanje pretpostavljali da će to učiniti. Nikoga nismo, niti ćemo bilo koga zadržavati, a njima neka je na čast ovo što su uradili.

U URS-u, koji je imao deset, a sada ostaje samo na pet odbornika u niškoj skupštini, najviše je nezadovoljstva zbog postupka Nenada Stankovića. Po koalicionom sporazumu da SNS da gradonačelnika, SPS predsednika Skupštine grada, a URS zamenika predsednika gradskog parlamenta, Stanković je izabran za zamenika predsednika Skupštine grada. URS je time želeo da pokaže da poštuje koalicionog partnera. Sada, kaže Jovanović, pošto URS nije ušao u Narodnu skupštinu, neće biti iznenađenje ako usledi i smena direktora javnih i komunalnih preduzeća u Nišu iz Ujedinjenih regiona.

Kako je rekao gradonačelnik Zoran Perišić, prelaskom petoro odbornika URS-a, naprednjaci su dobili i zamenika predsednika gradskog parlamenta. Po njegovim rečima, i celokupno članstvo Niške regije, ne samo odbornici Stanković i Stanimir Đurić, narednih dana pristupiće SNS-u.

A pre ovog političkog „preletanja” političku scenu potresli su i događaji u Elektroprivrednom društvu „Jugoistok”, koji su nagovestili „sukob” i između niških organizacija Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije. Ostavku na mesto generalnog direktora „Jugoistoka”, koju je Nadzorni odbor EPS-a prihvatio, prošle sedmice podneo je Igor Novaković, predsednik Okružnog odbora SPS-a Nišavskog okruga. Na istoj sednici za v. d. direktora ovog društva imenovan je Darko Bulatović, aktuelni predsednik niške gradske opštine Crveni krst i predsednik opštinskog odbora SNS-a opštine Medijana i član Glavnog odbora Srpske napredne stranke. Iako niko o tome ništa zvanično nije rekao, jasno je da je Novaković ostavkom samo dva dana posle republičkih izbora preduhitrio svoju smenu na sednici Nadzornog odbora, pošto se odavno priča kako je „SNS bacio oko na funkciju generalnog direktora ’Jugoistoka’”.


#   URS   hapšenje   Nenad Stanković   Zoran Perišić   Igor Novaković   Darko Bulatović   Branislav Jovanović   Miloš Živković   Nadzorni odbor   gradske opštine
@regionisrbije @ProfdrPerisic @redinmind @DarkoBulatovic_ @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima