Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Raspad vladajuće koalicije: SNS i SPS izbacuju URS

rssBookmark and Share

Niš 11.09.2014. Danas

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić, koji je i predsednik niškog SNS, najavio je raskid vladajuće koalicije i isključenje URS-a iz njenih redova, ali je kazao da SNS i SPS, koji će ubuduće činiti novu gradsku vlast, neće praviti novi koalicioni sporazum.

U SPS-u smatraju da je novi koalicioni sporazum neophodan, dok u URS-u ocenjuju da uprkos još uvek važećem sporazumu vladajuća koalicija „odavno ne postoji“.

- Smatramo da URS više ne treba da bude partija u vlasti. URS se više ne ponaša kao deo vladajuće koalicije, a i njegova politička pozicija danas je bitno drugačija nego pre dve godine, kada smo zaključivali sporazum. Naravno, neće biti nikakvih čistki, niti je čitav proces vezan za rokove. Imamo određenu autonomiju u radu i ovo ne radimo po nalogu iz centrale naše stranke - kaže Perišić za Danas.

On precizira da je URS „već otišao iz vlasti“ u gradskim opštinama, izuzimajući Nišku Banju. Pozicije URS-a u upravnim i nadzornim odborima, kao i skupštinskim odborima i komisijama, biće takođe podložne reviziji i „to je već počelo“. Međutim, „sudbinu“ načelnika gradskih uprava i službi, kao i direktora gradskih javnih preduzeća, određivaće isključivo rezultati rada. Preispitaće se rad svih i oni koji nisu zadovoljili moraće da odu, dok će kvalitetni kadrovi ostati, bez obzira da li su iz URS-a, kaže on.

Branislav Jovanović, dugogodišnji lider URS-a u Nišu, kaže da vladajuća koalicija ne postoji „od trenutka kada je SNS počeo da otima direktore javnih preduzeća, načelnike gradskih uprava i gradske većnike“ koji su bili kandidati njegove stranke, a to je već „dovedeno do kraja“. Dva od tri gradska većnika prešla su u URS, a to su učinili i sekretar Gradskog veća i neki direktori.

- Neću se iznenaditi ako pokušaju da smene direktore koji su bili kandidati URS-a, a nisu prešli u SNS. Direktori Niške televizije, Aerodroma Niš i Direkcije za izgradnju grada bili su naši kandidati, ali nisu članovi stranke i došli su na ta mesta konkursom. Verujem da postoji spremnost da se ti i drugi „naši“ direktori uklone štrajkovima ili zbog navodnog lošeg poslovanja. Na primer, JKP Medijani, koja se stara o komunalnoj higijeni grada, grad duguje oko 200 miliona dinara, što je ozbiljan vid pritiska na njenog uspešnog direktora, koji je iz redova URS-a - kaže Jovanović za Danas.

On još kaže da je lično već „uklonjen“ sa mesta izvršnog direktora Direkcije za izgradnju grada, iako je to „bila profesija, a ne funkcija iz koalicionog sporazuma“, tako da sada radi kao samostalni stručni saradnik u tom preduzeću.

- Uostalom, po rezultatima ove vlasti, koji su nikakvi, meni u njoj i nije mesto - kaže i dodaje da je jedine investicije u gradu doveo Mlađan Dinkić, a da je posle toga „sve stalo“.

Socijalisti: Podržaćemo naprednjake

- Mi ni u jednom trenutku nismo insistirali na izmeni koalicionog sporazuma, ali ako naš većinski partner SNS to traži - podržaćemo. Napravićemo novi koalicioni sporazum, bez URS-a. Pritom ne želimo da učestvujemo u „deobi plena“, zadržaćemo samo mesta koja sada imamo, a glasaćemo da kandidati SNS dođu na mesta koja su pripadala URS-u. To je realno jer je rejting SNS značajno veći od našeg i ta stranka treba da preuzme veću odgovornost - kaže za Danas Igor Novaković, predsednik Okružnog odbora SPS.


#   Niš   SPS   SNS   URS   Mlađan Dinkić   investicije   Zoran Perišić   Igor Novaković   Branislav Jovanović
@socijalisti @sns_srbija @regionisrbije @ProfdrPerisic @redinmind @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima