Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Реконструкција Официрског дома

rssBookmark and Share

Ниш 13.08.2013. Autor: Agencija TANJUG

Градоначелник Ниша Зорана Перишић рекао је данас да је у Министарству регионалног развоја и локалне самоуправе потписан уговор о реконструкцији и доградњи Официрског дома ("Дом младих") укупне вредности од 101,7 милиона динара.

Реконструкција Официрског дома

Половину од укупне вредности радова обезбедило је Министарство регионалног развоја и локалне самоуправе, а половину град, казао је Перишић на конференцији за новинаре.

Извођач радова је фирма "Банковић", Бобана Банковића из Црне Траве, а рок за завршетак радова је 80 дана, навео је нишки градоначелник и додао да је реконструкција Официрског дома дуго најављивана и да је реч о објекту од великог историјског значаја.

Перишић је рекао да су све потребне дозволе прибављене и да очекује да радови почну наредне седмице.
"Са овим извођачем радова започињемо нови модел сарадње по коме ће друштвено одговорне компаније које добијају велике послове у граду бити и компаније које помажу локалну самоуправу", рекао је Перишић.

Према његовим речима, пројекат је урађен и Официрски дом ће бити мултифункционални објекат у коме ће бити уређен конгресни центар са 300 до 350 места, садржај који тренутно недостаје граду, а објекат је предат на коришћење нишком Народном музеју.
"Како је то зграда од великог историјског значаја, уређењем ће бити сачувано сећање на период 1914. и 1915. године када је Ниш био ратна престоница Србије", напоменуо је он.

Скупштина Србије је 7. априла 1979. године прогласила Официрски дом културним добром од великог значаја. Утој згради су од 27. јула 1914. године до 16. октобра 1915. године одржаване седнице Народне скупштине Србије, а Ниш је у том периоду био ратна или "друга престоница Србије".

Од најзначајнијих одлука донетих на том месту је "Нишка декларација" од 7. децембра 1914. године у којој су по први пут прокламовани ратни циљеви Србије у Првом светском рату.

У тој згради 6. маја 1915. године заседао је Југословенски конгрес социјалиста коме су присуствовали представници из свих крајева земље, скуп је отворио Франо Супило, а председавао је књижевник Иво Ћипико.

На конгресу је усвојена "Нишка резолуција" у којој се наглашава борба свих народа за ослобођење и уједињење и одбацује Лондонски уговор којим се делови јадранске обале уступају Италији.

Уговор о отварању Руског културног центра у том објекту, који је потписан 2007. године раскинут је касније, а двориште и сам објекат дуго је био ругло у центру Ниша.


#   Ниш   реконструкција   официрски дом   Скупштина Србије   Нишка декларација   ратни циљеви
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима