Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Републиканци" и званично на политичкој сцени Србије

rssBookmark and Share

10.12.2014.

У Сенти је 6. децембра на Оснивачкој скупштини званично је почела са деловањем Републиканска партија у Србији.

"Републиканци" и званично на политичкој сцени Србије

Оснивачкој скупштини Републиканске партије присуствовало 85 делегата који су једногласно за председника изабрали Николу Сандуловића.

За чланове Председништва Републиканске партије изабрани су: Бела Молнар, Ненад Јанковић, мр Беџо Ликароски, Ана Ђорђевић, мр Милан Васовић, Саво Бојанић и проф. др Милош Павловић, а Филип Лончар, мастер информатике и медија за генералног секретара партије.

Републиканци су преузели на себе обавезу да буду темељ коренитих промена које ће нашем друштву донети колективни бољитак на сваком животном пољу, а да је Републикансака партија једина која носи ''терет'' опозиционе'' партије у Србији.

Пристнима се путем видео везе обратио изабрани председник, Никола Сандуловић и посебно истакао чињеницу да су Републиканци преузели на себе обавезу да буду темељ коренитих промена које ће нашем друштву донети колективни бољитак на сваком животном пољу, а да је Републикансака партија једина која носи ''терет'' опозиционе'' партије у Србији.

У свом и помаало емтивном обраћању, а на питање новинара, да ли има поверења у своје новоизабране сараднике Сандуловић каже "У овом тренутку својим партијским сарадницима верујем онолико колико се својим трудом, личним залагањем и жртвом покажу у садашњим и свим будућим ситуацијама које нас све заједно очекују. Сигуран сам да су свесни да се поверење код мене стиче делима, а не празном причом. Мислим да смо то сви расчистили на самом почетку."

Сандуловић даље објашњава за ЈСИ ''Да, било је више емоција него на било којој оснивачкој скупштини до сада у Србији. Оно што је очигледно, је да смо сви коначно схватили да се налазимо у изузетно тешкој ситуацији и да је Републиканска партија постала синоним задње и једине политичке опције која може и жели да нађе Србији излаз из безнађа у којем се она налази."

На констатацију новинара ЈСИ, Сандуловић истиче да ово јесте емотиван моменат, нарочито због немогућности његовог присуства. "Сложио бих се са вама да је било и тог утицаја на такву врсту емоције из много оправданих разлога. Немојмо да заборавимо каквом смо прогону били изложени моје дете и ја, што физичком, што медијском, њиховом бригом за мој живот и моју сигурност, затим прогону целокупног чланства Републиканске партије и каквм су осећају били изложени као и велика жеља шланства да се што пре вратим у земљу, да почнемо са нашим политичким деловањем у Србији кренемо у нешто боље."

Интресантно, да је изабрани председник Републиканске партије дао велики значај улози жена у партији, политици и друштву уопште, "Наравно да сам дао велики значај улози жена у Пепубликанској партији јер сматрам да су жене стуб друштва и носиоци самог живота и хармоније. Жене су једноставно, по мом мишљењу, бољи политичари од мушкараца и имају много другачији приступ у решавању проблема од већине мушкараца."

Jедногласно смо донели одлуку да ће председница политичког тела Форума жена бити Сања Јокић, особа са велики жиотним искуством и чврстом вољом да заступа све жене у Републиканској партији

Став на учешће женског дела чланства у Републиканској партији је да без женског политичког дела ми не бисмо били носиоци промена како у политичком тако и у друштвеном животу Србије, већ бисмо били само још један од парадокса и лажне слике коју би представљали као и сви остали који се налазе задњих двадесет година на политичкој сцени .

Форум жена ће имати две значајне улоге. Прва је та да ће равноправно учествовати у свим политичким одлукама и циљевима партије по свим питањима, а друго је да ће се бавити свим актуелним проблемима жена са којима се оне суочавају у данашњем животу Србије, бавећи се правима жена, сигурношћу жена и њиховој будућности, тј  остваривању њихових стечених права. Стимулисаће жене да могу храбро и отворено да гворе о својим проблемима и да могу да рачунају на истинску помоћ Републиканске партије на решавање свих проблема који су и који ће  бити актуелни. Али да не бих се ја понашао као и сви политички лидери, аутократски и апсолутистички, о тој тематици ће вам најближе и најдетаљније објаснити  будућа председница политичког форума жена.

Желим да  укажем  појединим људима из европског парламента, на који начин ће наше политичко тело - Форум жена деловати и самим тим добијема и очекивану подршку, која ми је већ и најављена поводом тог питања. Врло брзо очекујем да ће  Форум жена Републиканске партије брзо ући у поједине европске институције, на жалост, пре него цела Србија.

Ко су кандитаткиње, за ову фукцију у Форум жена, Сандуловић открива "Консултовао сам се са најужим члановима председништва и једногласно смо донели одлуку да ће председница политичког тела Форума жена бити Сања Јокић, особа са велики жиотним искуством и чврстом вољом да заступа све жене у Републиканској партији. Као што сам свим члановима Председништва дао одрешене руке да бирају своје сараднике и тим са којим ће постизати резултате, тако сам и госпођи Сањи Јокић дао одрешене руке у одабиру својих сарадника. Рекао да се нећу мешати у одабир њених најближих сарадника. Од њих ћу тражити само два услова која морају да се испоштују. Један је да се поштује закон а други је да ми покажу резултате. Као што видите у Републиканској партији влада права демократија а не лажна, као код свих других политичких партија и странака. Значи,сва питања даља која су везана за Форум жена ... упућујем вас искључиво на Сању Јокић."

О томе како ће се водити кампања у осталим деловима Србије, с` обзиром да у Статуту ''стоји'', између осталог да је РП партија Мађарске националне мањине ''реубликанци'' кажу: "Не видимо никакву сметњу у томе што смо партија мађарске мањине. Напротив у томе видим једну велику шансу једнакости и показивања свету да су Срби један гостољубив, частан народ који не гледа разлику у националности већ, какав је ко човек. Републиканска партија као таква (регистрована као ''Мађарска мањина'') ће бити пример целом свету да постоји начин и могућност да сви живимо и радимо са истим циљем без истицања своје националности. Стога ће Републиканска партија бити отворена и уточисте свих обесправљених и непоштованих мањина у Србији јер ћемо ми бити партија која ће примати чланове свих осталих националних мањина. Републиканска партија има за циљ да поред Срба, Мађара, буде политички дом и репрезент свих осталих грађана Србије и мањина на подручју републике Србије... Румуна, Бугара, Хрвата, Македонаца, Русина, Јевреја, Влаха, Муслимана… Једном речју, интернационална модерна демократска партија." истичу у Републиканској партији.

О путовању у Брисел и резултатима те посете, по обећањима господина Сандуловића, имаћемо убрзо прилике да исте представимо јавности.

 


#   Републиканска партија   Никола Сандуловић   Сента   Сања Јокић     Ненад Јанковић     Ана Ђорђевић   Милан Васовић   Саво Бојанић   Милош Павловић   Филип Лончар   форум жена   Демократска партија
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима