Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Republikanci" i zvanično na političkoj sceni Srbije

rssBookmark and Share

10.12.2014.

U Senti je 6. decembra na Osnivačkoj skupštini zvanično je počela sa delovanjem Republikanska partija u Srbiji.

"Republikanci" i zvanično na političkoj sceni Srbije

Osnivačkoj skupštini Republikanske partije prisustvovalo 85 delegata koji su jednoglasno za predsednika izabrali Nikolu Sandulovića.

Za članove Predsedništva Republikanske partije izabrani su: Bela Molnar, Nenad Janković, mr Bedžo Likaroski, Ana Đorđević, mr Milan Vasović, Savo Bojanić i prof. dr Miloš Pavlović, a Filip Lončar, master informatike i medija za generalnog sekretara partije.

Republikanci su preuzeli na sebe obavezu da budu temelj korenitih promena koje će našem društvu doneti kolektivni boljitak na svakom životnom polju, a da je Republikansaka partija jedina koja nosi ''teret'' opozicione'' partije u Srbiji.

Pristnima se putem video veze obratio izabrani predsednik, Nikola Sandulović i posebno istakao činjenicu da su Republikanci preuzeli na sebe obavezu da budu temelj korenitih promena koje će našem društvu doneti kolektivni boljitak na svakom životnom polju, a da je Republikansaka partija jedina koja nosi ''teret'' opozicione'' partije u Srbiji.

U svom i pomaalo emtivnom obraćanju, a na pitanje novinara, da li ima poverenja u svoje novoizabrane saradnike Sandulović kaže "U ovom trenutku svojim partijskim saradnicima verujem onoliko koliko se svojim trudom, ličnim zalaganjem i žrtvom pokažu u sadašnjim i svim budućim situacijama koje nas sve zajedno očekuju. Siguran sam da su svesni da se poverenje kod mene stiče delima, a ne praznom pričom. Mislim da smo to svi rasčistili na samom početku."

Sandulović dalje objašnjava za JSI ''Da, bilo je više emocija nego na bilo kojoj osnivačkoj skupštini do sada u Srbiji. Ono što je očigledno, je da smo svi konačno shvatili da se nalazimo u izuzetno teškoj situaciji i da je Republikanska partija postala sinonim zadnje i jedine političke opcije koja može i želi da nađe Srbiji izlaz iz beznađa u kojem se ona nalazi."

Na konstataciju novinara JSI, Sandulović ističe da ovo jeste emotivan momenat, naročito zbog nemogućnosti njegovog prisustva. "Složio bih se sa vama da je bilo i tog uticaja na takvu vrstu emocije iz mnogo opravdanih razloga. Nemojmo da zaboravimo kakvom smo progonu bili izloženi moje dete i ja, što fizičkom, što medijskom, njihovom brigom za moj život i moju sigurnost, zatim progonu celokupnog članstva Republikanske partije i kakvm su osećaju bili izloženi kao i velika želja šlanstva da se što pre vratim u zemlju, da počnemo sa našim političkim delovanjem u Srbiji krenemo u nešto bolje."

Intresantno, da je izabrani predsednik Republikanske partije dao veliki značaj ulozi žena u partiji, politici i društvu uopšte, "Naravno da sam dao veliki značaj ulozi žena u Pepublikanskoj partiji jer smatram da su žene stub društva i nosioci samog života i harmonije. Žene su jednostavno, po mom mišljenju, bolji političari od muškaraca i imaju mnogo drugačiji pristup u rešavanju problema od većine muškaraca."

Jednoglasno smo doneli odluku da će predsednica političkog tela Foruma žena biti Sanja Jokić, osoba sa veliki žiotnim iskustvom i čvrstom voljom da zastupa sve žene u Republikanskoj partiji

Stav na učešće ženskog dela članstva u Republikanskoj partiji je da bez ženskog političkog dela mi ne bismo bili nosioci promena kako u političkom tako i u društvenom životu Srbije, već bismo bili samo još jedan od paradoksa i lažne slike koju bi predstavljali kao i svi ostali koji se nalaze zadnjih dvadeset godina na političkoj sceni .

Forum žena će imati dve značajne uloge. Prva je ta da će ravnopravno učestvovati u svim političkim odlukama i ciljevima partije po svim pitanjima, a drugo je da će se baviti svim aktuelnim problemima žena sa kojima se one suočavaju u današnjem životu Srbije, baveći se pravima žena, sigurnošću žena i njihovoj budućnosti, tj  ostvarivanju njihovih stečenih prava. Stimulisaće žene da mogu hrabro i otvoreno da gvore o svojim problemima i da mogu da računaju na istinsku pomoć Republikanske partije na rešavanje svih problema koji su i koji će  biti aktuelni. Ali da ne bih se ja ponašao kao i svi politički lideri, autokratski i apsolutistički, o toj tematici će vam najbliže i najdetaljnije objasniti  buduća predsednica političkog foruma žena.

Želim da  ukažem  pojedinim ljudima iz evropskog parlamenta, na koji način će naše političko telo - Forum žena delovati i samim tim dobijema i očekivanu podršku, koja mi je već i najavljena povodom tog pitanja. Vrlo brzo očekujem da će  Forum žena Republikanske partije brzo ući u pojedine evropske institucije, na žalost, pre nego cela Srbija.

Ko su kanditatkinje, za ovu fukciju u Forum žena, Sandulović otkriva "Konsultovao sam se sa najužim članovima predsedništva i jednoglasno smo doneli odluku da će predsednica političkog tela Foruma žena biti Sanja Jokić, osoba sa veliki žiotnim iskustvom i čvrstom voljom da zastupa sve žene u Republikanskoj partiji. Kao što sam svim članovima Predsedništva dao odrešene ruke da biraju svoje saradnike i tim sa kojim će postizati rezultate, tako sam i gospođi Sanji Jokić dao odrešene ruke u odabiru svojih saradnika. Rekao da se neću mešati u odabir njenih najbližih saradnika. Od njih ću tražiti samo dva uslova koja moraju da se ispoštuju. Jedan je da se poštuje zakon a drugi je da mi pokažu rezultate. Kao što vidite u Republikanskoj partiji vlada prava demokratija a ne lažna, kao kod svih drugih političkih partija i stranaka. Znači,sva pitanja dalja koja su vezana za Forum žena ... upućujem vas isključivo na Sanju Jokić."

O tome kako će se voditi kampanja u ostalim delovima Srbije, s` obzirom da u Statutu ''stoji'', između ostalog da je RP partija Mađarske nacionalne manjine ''reublikanci'' kažu: "Ne vidimo nikakvu smetnju u tome što smo partija mađarske manjine. Naprotiv u tome vidim jednu veliku šansu jednakosti i pokazivanja svetu da su Srbi jedan gostoljubiv, častan narod koji ne gleda razliku u nacionalnosti već, kakav je ko čovek. Republikanska partija kao takva (registrovana kao ''Mađarska manjina'') će biti primer celom svetu da postoji način i mogućnost da svi živimo i radimo sa istim ciljem bez isticanja svoje nacionalnosti. Stoga će Republikanska partija biti otvorena i utočiste svih obespravljenih i nepoštovanih manjina u Srbiji jer ćemo mi biti partija koja će primati članove svih ostalih nacionalnih manjina. Republikanska partija ima za cilj da pored Srba, Mađara, bude politički dom i reprezent svih ostalih građana Srbije i manjina na području republike Srbije... Rumuna, Bugara, Hrvata, Makedonaca, Rusina, Jevreja, Vlaha, Muslimana… Jednom rečju, internacionalna moderna demokratska partija." ističu u Republikanskoj partiji.

O putovanju u Brisel i rezultatima te posete, po obećanjima gospodina Sandulovića, imaćemo ubrzo prilike da iste predstavimo javnosti.

 


#   Republikanska partija   Nikola Sandulović   Senta   Sanja Jokić     Nenad Janković     Ana Đorđević   Milan Vasović   Savo Bojanić   Miloš Pavlović   Filip Lončar   forum žena   Demokratska partija
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima