Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Само 23 посланика са југа Србије од 250 у новом сазиву Скупштине Србије - СПС само двојица, Несторовићеви ни један?!

rssBookmark and Share

Ниш 09.02.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

У складу са расподелом мандата, јужни део Србије ће имати мали утицај у националном парламенту, што одражава политичку неједнакост тог региона у политичком пејзажу земље.

Илустрација
Илустрација

На основу броја мандата, Листа "Александар Вучић – Србија не сме да стане" ће имати највећи број посланика, а међу њима ће бити 12 представника са југа земље. Иако недовољно ово јасно показује подршку коју та листа како-тако  ужива у региону, док именовање Јелене Жарић Ковачевић као највише рангиране јужњакиње на тој листи указује на значајан допринос јужног региона политичком животу земље, ако говоримо о СНС-у.

Поред Јелене Жарић Ковачевић, ту су и Светлана Милијић, Оља Петровић Сања Јефић Бранковић, Милорад Стошић, Милија Милетић, Дарко Лакетић, Стефан Китановић, Сања Милошевић, Драган Николић, Ненад Крстић и Горан Николић.

Опозициона листа "Србија против насиља" такође ће имати значајно присуство у Скупштини, а 7 посланика ће бити из јужног дела земље. Истакнуто место Јелене Милошевић као најбоље пласиране јужњакиње на тој листи наглашава важност коју опозиција придаје јужном региону и потребу за његовим адекватним представљањем на националном нивоу.

Листа "Ивица Дачић – премијер Србије" двоје са југа земље, министар Новица Тончев из Сурдулице и досадашњи посланик лесковчанин Ненад Филиповић. Коалиција НАДА такође ће имати два своја представнике са југа земље.

Иако листа "Ми – глас из народа" нема представника са југа земље, мало присуство других листа и коалиција са јужним посланицима указује на смањен значај региона у националном политичком контексту.

Бројчано изражено мало присуство посланика са југа земље у републичком парламенту успорава локалне интересе и потребе региона, који се узимају у обзир приликом доношења закона и политичких одлука на националном нивоу. 

 

 


#   Ниш   Лесковац   Сурдулица   Ненад Филиповић   Скупштина Србије   Ненад Крстић   посланици   избори 2023
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима