Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Samo 23 poslanika sa juga Srbije od 250 u novom sazivu Skupštine Srbije - SPS samo dvojica, Nestorovićevi ni jedan?!

rssBookmark and Share

Niš 09.02.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

U skladu sa raspodelom mandata, južni deo Srbije će imati mali uticaj u nacionalnom parlamentu, što odražava političku nejednakost tog regiona u političkom pejzažu zemlje.

Ilustracija
Ilustracija

Na osnovu broja mandata, Lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" će imati najveći broj poslanika, a među njima će biti 12 predstavnika sa juga zemlje. Iako nedovoljno ovo jasno pokazuje podršku koju ta lista kako-tako  uživa u regionu, dok imenovanje Jelene Žarić Kovačević kao najviše rangirane južnjakinje na toj listi ukazuje na značajan doprinos južnog regiona političkom životu zemlje, ako govorimo o SNS-u.

Pored Jelene Žarić Kovačević, tu su i Svetlana Milijić, Olja Petrović Sanja Jefić Branković, Milorad Stošić, Milija Miletić, Darko Laketić, Stefan Kitanović, Sanja Milošević, Dragan Nikolić, Nenad Krstić i Goran Nikolić.

Opoziciona lista "Srbija protiv nasilja" takođe će imati značajno prisustvo u Skupštini, a 7 poslanika će biti iz južnog dela zemlje. Istaknuto mesto Jelene Milošević kao najbolje plasirane južnjakinje na toj listi naglašava važnost koju opozicija pridaje južnom regionu i potrebu za njegovim adekvatnim predstavljanjem na nacionalnom nivou.

Lista "Ivica Dačić – premijer Srbije" dvoje sa juga zemlje, ministar Novica Tončev iz Surdulice i dosadašnji poslanik leskovčanin Nenad Filipović. Koalicija NADA takođe će imati dva svoja predstavnike sa juga zemlje.

Iako lista "Mi – glas iz naroda" nema predstavnika sa juga zemlje, malo prisustvo drugih lista i koalicija sa južnim poslanicima ukazuje na smanjen značaj regiona u nacionalnom političkom kontekstu.

Brojčano izraženo malo prisustvo poslanika sa juga zemlje u republičkom parlamentu usporava lokalne interese i potrebe regiona, koji se uzimaju u obzir prilikom donošenja zakona i političkih odluka na nacionalnom nivou. 

 

 


#   Niš   Leskovac   Surdulica   Nenad Filipović   Skupština Srbije   Nenad Krstić   poslanici   izbori 2023
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima