Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kerković: Građani da se uključe i pomognu narodnim poslanicima da kontrolišu Vladu, ministre i organe javne vlasti

rssBookmark and Share

Niš 28.09.2022. Južna Srbija Info

Prof. dr Tamara Milenković Kerković na Okruglom stolu povodom Dana prava javnosti da zna, pozvala je građane da se uključe i pomognu narodnim poslanicima da kontrolišu Vladu, ministre i organe javne vlasti, piše u delu saopštenja.

Kerković: Građani da se uključe i pomognu narodnim poslanicima da kontrolišu Vladu, ministre i organe javne vlasti

Saopštenje prenosimo u celosti..

Povodom današnjeg Međunarodnog dana prava javnosti da zna održan je u 27. septembra u Beogradu Okrugli sto pod nazivom „Informacija je moć - jačanje uloge Parlamenta u unapređenju transparentnosti organa vlasti“. O nivou transparentnosti rada i kontrolnoj ulozi srpskog Parlamenta pored g. Milana Marinovića, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, narodnih poslanika, predstavnika medija, organizacija civilnog društva. Trasnparentnost, Otvoreni parlament, Partneri Srbija,  Istinomer i drugih, bez prisustva pozvanih predstavnika Ministarstva pravde,  uvodničar u ime Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srbije bila je narodni poslanik prof. dr Tamara Milenković Kerković, član Poslaničke grupe Dveri – Patriotski blok. 

Prof. Milenković Kerković je podsetila da su pored zakonodavne funkcije, ključne normativne funkcije Parlamenta i funkcija izbora i kontrole Vlade kao i budžetska funkcija kojom narodni poslanici vrše kontrolu nad troškovima države i nad radom svih institucija i nezavisnih državnih organa koji odgovaraju Skupštini i podnose svoje godišnje izveštaje Skupštini. 

Narodni poslanici imaju čitav „arsenal“ instrumenata, od interpelacije, glasanja o nepoverenju Vladi ili članu Vlade, razmatranja izveštaja državnih organa, poslaničkih pitanja, anketnih odbora, javnih slušanja pomoću kojih mogu da kontrolišu rad Vlade, ministara i preko 15 hiljada organa javne vlasti koji se finansiraju novcem građana. Prof. Milenković Kerković je istakla da i pored velike odgovornosti i širokih ustavnih i zakonskih ovlašćenja narodnih poslanika da u ime svojih glasača predlažu donošenje zakona i da kontrolišu rad  Vlade, postoji veliki broj prepreka. Parlamentarna praksa je da se predlozi opozicionih poslanika ne stavljaju na Dnevni red skupštinskog zasedanja kao dopunske tačke, ministri najčešće ne dolaze na sednice na kojima imaju obavezu da odgovaraju na poslanička pitanja,  skupštinska zasedanja se ne prenose na RTS1 , već na RTS2 i to prekidano drugim sadržajima , iako prenos plaćaju i Skupština i građani, često se zabranjuje da na konferencijama za medije naordnih poslanika iz opozicije učestvuju gosti, a sve kako bi se ovlašćenja narodnih poslanika umanjila a kroz formalizovano poštovanje procedure banalizovala prava građana. 

Prof. Milenković Kerković je zajedno sa ostalim učesnicima Okruglog stola dala brojne predloge za unapređenje transparentnosti i otvorenosti parlamenta za građane, kao i za omogućavanje narodnim poslanicima da efikasnije kontrolišu rad Vlade i državnih organa. Neki od njih su izmena Poslovnika o radu Narodne skupštine sa obavezom predsedavajućeg da u Dnevni red uvrsti predloge opozicije, da pozove ministre da odgovaraju na pitanja narodnih poslanika, ali i odgovornost i sankcionisanje Vlade zbog nečinjenja,zbog neprimene preporuka Poverenika za informacije od javnog značaja. Narodni poslanik Tamara Milenković Kerković predložila je i da se snimaju i sednice Vlade, vraćanje instituta građanskog nadzornika u Zakon o javnim nabavkama, bolje informisanje javnosti prilikom usvajanja izveštaja nezavosnih organa - Narodne banke Srbije, Fonda za razvoj Srbije, Komisije za zaštitu konkurencije, Komisije za konrolu državne pomoći, RRA, i drugih, kao i da se zajedno sa usvojenim tekstom zakona objavljuju i predloženi amandmani. Vlast ima interes da građani ne budu zainteresovani za rad Parlamenta – interes je opozicionih stranaka da građane uključe što više.  


#   Niš   Vlada Republike Srbije   Dveri   Skupština Srbije   poslanici   Tamara Kerković
@Vlada_SR @SPDveri @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima