Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Систематизацијом до збрињавања вишка директора

rssBookmark and Share

Алексинац 21.01.2017.

Према новој Одлуци о систематизацији радних места биће смањен број запослених у Општинској управи, док се увећава број запослених установама културе.
Разлог - збрињавање бивших директора.

Систематизацијом до збрињавања вишка директора

Одборници Скупштине општине Алексинац су већином гласова усвојили Измену и допуну одлуке о максималном броју запослених на недређено време у систему локалне самоуправе. Како пише портал Радио Алексинац, према новој одлуци, број запослених у Општинској управи смањен је за једно место, у Градском позоришту „Театар 91“ и Завичајном музеју број запослених на неодређено повећан је за по једног радника, док ће Установа за одмор и рекреацију деце „Липовац“ и Јавна библиотека „Вук Караџић“ убудуће имати по два радника више. Тако да ће Општинска управа по новој систематизацији имати 146 запослених, Театар 91 пет, установа Липовац 11, библиотека 19, док ће Завичајни музеј имати четири запослена радника на неодређено време.

Иако је дневни ред седнице имао само једну тачку, расправа је трајала око четири сата. Представници опозиције затражили су образложење зашто је данашња седница сазвана по хитном поступку, па већини оборника скупштински материјал није достављен на време или га нису ни добили.

Начелник Општинске управе Дејан Милошевић објаснио је да одлука о систематизацији радних места мора бити донета у складу са извештајем буџетског инспектора и то до 20. јануара. Милошевић је даље рекао да таква одлука не подразумева запошљавање нових радника већ обезбеђивање радних места за директоре споменутих установа након истека мандата.

Одлука о систематизацији је, каже, донета у складу са наводним „извештајем буџетског инспектора“ и морала је да буде донета до 20. јануара, због чега је седница и одржана по хитном поступку, преноси портал "Јужне вести"

Иако због овога не би смела да се мења систематизација, јер се практично повећава број стално запослених и председник Општине Алексинац Ненад Станковић је за говорницом казао да се овим „обезбеђују радна места за директоре који остају без функције“.

– Као неко ко све ово надгледа и прати са стране, могу да кажем да они који тврде да ће овај акт изазвати нова упошљавања радника говоре неистину. Ово ће људима који су именовани за директоре дати оно што им Закон о раду гарантује, да им избором на функцију мирује радно место. Уколико би неко остао без функције директора у наредном периоду, а ми му систематизацијом нисмо пројектовали радно место, водио би се вишегодишњи спор који би вероватно локална самоуправа изгубила. Да до свега тога не би дошло, ми формално стављамо ствари на своје место. А како ће то изгледати, видећемо од марта месеца, од када министарство најављује другачију примену закона о забрани запошљавања у јавном сектору – истиче Станковић и напомиње да је увек предност када директори долазе из самих установа а не са стране, јер се тада претпоставља да добро познају како раднике, тако и функционисање саме установе.Као неко ко све ово надгледа и прати са стране, могу да кажем да они који тврде да ће овај акт изазвати нова упошљавања радника говоре неистину. Ово ће људима који су именовани за директоре дати оно што им Закон о раду гарантује, да им избором на функцију мирује радно место. Уколико би неко остао без функције директора у наредном периоду, а ми му систематизацијом нисмо пројектовали радно место, водио би се вишегодишњи спор који би вероватно локална самоуправа изгубила – објашњава Станковић.

Он је казао да се на овај начин “формално стављају ствари на место”, а како ће то изгледати видеће се, додаје, у марту када “Министарство најављује другачију примену Закона о забрани запошљавања у јавном сектору”.

Одборник ДСС-а Иван Димић сматра да је нова одлука донета како би се радници који су досад били запослени у овим установама на одређено време, сада запослили за стално. Тражио је да се одложи одржавање седнице, јер је Општинска управа имала 3 месеца да одлуку донесе, а не да чека последњи дан.

– Театар 91 имао је четири запослена, сада пет. Кажу директор. Установа за рекреацију деце Липовац имала је до пре двадесетак дана 9 радника, а сада 11. Па колико то директора има Липовац, два? Ако је због директора. Или ја не знам да рачунам када је 11 минус 9 једнако један као код председника и његових начелника. Библиотека „Вук Караџић“, било 17, а сада је 19 радника. Опет два директора? То нема везе са истином – поручује Димић.

Он и његов колега из партије Бобан Ранђеловић су тражили и да им се достави наведени записник републичког буџетског инспектора.

Нисмо имали прилике да видимо тај записник буџетске инспекције која је наложила ту систематизацију, наводно је то нека државна тајна и то је разлог због кога смо се ми бунили. Седница која је имала само једну тачку трајала је 4 и по сата. Ова одлука је заправо припрема за запошљавање нових радника. Тренутно је још увек на снази уредба да се не запошљавају радници, али је ово сад добар увод у то да ће са било каквим либаралнијим односом према запошљавању стићи и нови радници. То се очекује већ у марту, наравно пред изборе – сматра Ранђеловић.

Председник општине Ненад Станковић рекао је да извештај треба тражити од онога ко је потписао документ, а то је државни орган, и додао да је иницијални акт за хитно сазивање седнице јучерашње заседање Већа током кога је усвојена одлука о новој систематизацији. Овакво председниково образложење опозицја је протумачила као самовољу и непоштовање институције одборника и скупштине, што није у духу парламентарног живота.

Опозиција је то протумачила као самовољу и непоштовање институције одборника и Скупштине.

Алексиначке вести


#   Алексинац   јавна предузећа     општина   Бобан Ранђеловић   Иван Димић   Дејан Милошевић   Ненад Станковић   Закон о раду   председник општине   радна места   локална самоуправа   Општинска управа   Завичајни музеј   дневни ред   Јужне вести   Театар 91   радно место
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима