Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Tабакобић представила програм владе

rssBookmark and Share

05.06.2012. Извор: Танјуг

Потпредседница Српске напредне странке и кандитат напредњака за премијера Јоргованка Tабаковић представила је данас програм владе, када би је та странка водила, а који подразумева 12 министарстава и две канцеларије - за Косово и Метохију и за дијаспору.

Tабакобић представила програм владе

Tабаковић је новинарима у исцрпном излагању навела да би та влада, поред доношења измена Закона о министарствима, имала ограничен број државних секретара, који би био дефинисан изменама Закона о влади, док би изменама Закона о државној управи била наглашена неспојивост функција.

"Био би донет и посебан лекс специјалис - којим би било забрањено даље оснивање агенција, а постојеће би биле преиспитане", додала је Tабаковић и навела да "се помиње постојање око 150 агенција".

У низу закона које напредњаци припремају, уколико обезбеде подршку најмање 126 посланика, Tабаковић је навела и усвајање закона којим би се увео прогресивни порез на плате, али не на фиксни износ од 40.000 динара, затим закон о свеобавезујућем ороченом плаћању у року од 60 дана, нови закон о рачуноводству...

"Пре свега и изнад свега је бескомпромисна борба против корупције и у том смислу ћемо поново активирати предлог закона о јавним набавкама, и примена материјалне и кривичне одговорности за све који потроши јавни динар свесно или из незнања", поручила је Tабаковић.

Уз напомену да само онај ко је спреман да са напредњацима стане иза тих критеријума, који су, како је оценила, библија за СНС, Tабаковић је закључила да су спремни за разговоре о будућој влади.

Tабаковић је данас изјавила да СНС неће ометати разговоре о формирању владе који су у току и да ће стрпљиво чекати социјалисте да их окончају са демократама. Tабаковић је на конференцији за новинаре нагласила да СНС није страх да обавља власт и подсетила да је лидер напредњака Александар Вучић поручио председнику СПС-а Ивици Дачићу да ће сачекати да заврши разговоре које је започео са ДС-ом.

Она међутим није прецизирала који је то рок и нагласила да о томе није разговарано.

На питање зашто је СНС-у Дачић прихватљив као коалициони партнер али не и лидер УРС-а Млађан Динкић, Tабаковић је одговорила да је "Дачић најбољи алиби добио од Бориса Tадића".

"Најбољу препоруку да разговара са нама Дачићу је дао Борис Tадић јер је у њему видео човека који не може да буде оптужен за деведесете. Међутим, ако у владу уђе са Чедомиром Јовановићем који тврди да је Република Српска геноцидна творевина, то је питање које ће морати да објашњава својим бирачима", рекла је Tабаковић.

Она је навела и да Дачића нико није демантовао када је, како Tабаковић тврди, рекао да се "он у влади није много питао".

Tабаковић је, међутим, нагласила да ће СНС најпре разговарати са ДС С-ом као трећим партнером за формирање владе јер међу њима, како је нагласила, не постоје непремостиве ствари.

"Слажемо се са принципима економске политике, а усклађивање са европским критеријумима не смета никоме. Противљење Војислава Коштунице да уђемо у Европу, како то неко жели да покаже, није питање тренутка ни питање данашњег дана", закључила је Tабаковић.



#   Александар Вучић   Млађан Динкић   измена закона   Република Српска   предлог закона
@avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима