Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Tabakobić predstavila program vlade

rssBookmark and Share

05.06.2012. Izvor: Tanjug

Potpredsednica Srpske napredne stranke i kanditat naprednjaka za premijera Jorgovanka Tabaković predstavila je danas program vlade, kada bi je ta stranka vodila, a koji podrazumeva 12 ministarstava i dve kancelarije - za Kosovo i Metohiju i za dijasporu.

Tabakobić predstavila program vlade

Tabaković je novinarima u iscrpnom izlaganju navela da bi ta vlada, pored donošenja izmena Zakona o ministarstvima, imala ograničen broj državnih sekretara, koji bi bio definisan izmenama Zakona o vladi, dok bi izmenama Zakona o državnoj upravi bila naglašena nespojivost funkcija.

"Bio bi donet i poseban leks specijalis - kojim bi bilo zabranjeno dalje osnivanje agencija, a postojeće bi bile preispitane", dodala je Tabaković i navela da "se pominje postojanje oko 150 agencija".

U nizu zakona koje naprednjaci pripremaju, ukoliko obezbede podršku najmanje 126 poslanika, Tabaković je navela i usvajanje zakona kojim bi se uveo progresivni porez na plate, ali ne na fiksni iznos od 40.000 dinara, zatim zakon o sveobavezujućem oročenom plaćanju u roku od 60 dana, novi zakon o računovodstvu...

"Pre svega i iznad svega je beskompromisna borba protiv korupcije i u tom smislu ćemo ponovo aktivirati predlog zakona o javnim nabavkama, i primena materijalne i krivične odgovornosti za sve koji potroši javni dinar svesno ili iz neznanja", poručila je Tabaković.

Uz napomenu da samo onaj ko je spreman da sa naprednjacima stane iza tih kriterijuma, koji su, kako je ocenila, biblija za SNS, Tabaković je zaključila da su spremni za razgovore o budućoj vladi.

Tabaković je danas izjavila da SNS neće ometati razgovore o formiranju vlade koji su u toku i da će strpljivo čekati socijaliste da ih okončaju sa demokratama. Tabaković je na konferenciji za novinare naglasila da SNS nije strah da obavlja vlast i podsetila da je lider naprednjaka Aleksandar Vučić poručio predsedniku SPS-a Ivici Dačiću da će sačekati da završi razgovore koje je započeo sa DS-om.

Ona međutim nije precizirala koji je to rok i naglasila da o tome nije razgovarano.

Na pitanje zašto je SNS-u Dačić prihvatljiv kao koalicioni partner ali ne i lider URS-a Mlađan Dinkić, Tabaković je odgovorila da je "Dačić najbolji alibi dobio od Borisa Tadića".

"Najbolju preporuku da razgovara sa nama Dačiću je dao Boris Tadić jer je u njemu video čoveka koji ne može da bude optužen za devedesete. Međutim, ako u vladu uđe sa Čedomirom Jovanovićem koji tvrdi da je Republika Srpska genocidna tvorevina, to je pitanje koje će morati da objašnjava svojim biračima", rekla je Tabaković.

Ona je navela i da Dačića niko nije demantovao kada je, kako Tabaković tvrdi, rekao da se "on u vladi nije mnogo pitao".

Tabaković je, međutim, naglasila da će SNS najpre razgovarati sa DS S-om kao trećim partnerom za formiranje vlade jer među njima, kako je naglasila, ne postoje nepremostive stvari.

"Slažemo se sa principima ekonomske politike, a usklađivanje sa evropskim kriterijumima ne smeta nikome. Protivljenje Vojislava Koštunice da uđemo u Evropu, kako to neko želi da pokaže, nije pitanje trenutka ni pitanje današnjeg dana", zaključila je Tabaković.



#   Aleksandar Vučić   Mlađan Dinkić   izmena zakona   Republika Srpska   predlog zakona
@avucic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima