Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучић: Србија неће бити сиромашни рођак ЕУ који тражи милостињу

Bookmark and Share

Београд 01.11.2014. Танјуг-Јужна Србија Инфо

Премијер Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија неће ући у Европску унију као "сиромашан рођак којег се сви стиде", већ као земља која има добар и развијен пословни амбијент.

Вучић: Србија неће бити сиромашни рођак ЕУ који тражи милостињу

Он је на почетку 38. састанка Трилатералне комисије у Београду, истакао да је Србија започела реформе које ће јој омогућити да крене ка бољој будућности и искористи све пропуштене шансе из претходних година.

"Нећемо да будемо сиромашни рођак који тражи милостињу и којег се сви стиде, створићемо добро окружење, праву тржишну економију како би привукли инвеститоре

Он је оценио Србија тренутно има добре односе са свима у региону, какви нису били дуги низ година и позвао присутне регионалне лидере да заједно крену да реализују пројекте за које ће конкурисати код ЕУ.

"Наставићу да разговарам са свима, без лажних обећања и очекујем да ћемо да конкретизујемо заједничке пројекте за бољу будућност", рекао је премијер.

Он је истакао да је Србија почела да се реформише, да је неповратно кренула ка ЕУ и нагласио да има добре пријатељске односе са свим земљама у свету, укључујући Русију са којом има потписан споразум о слободној трговини.

"Надам се да ће наши гости видети, прености како раде у Србији, као што су то видели наши пријатељи из Уједињених Арапских Емирата...Верујте у оно што видите, оцењујте нас као и друге, по истим критеријумима, без предрасуда", апеловао је Вучић.

Вучић је подсетио да ће Србија следеће године бити и председавајућа ОЕБС-ом и додао да ће на тај начин добити прилику да покаже своју посвећност миру, стабилности и дијалогу као начину решавања проблема.

"Потреба за сарадњом никада није била већа, тај корпоративни приступ у решавању проблема и Србија жели да буде и биће део тих решања", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да се Србија труди да пронађе своју економску и политичку позицију и да постане пуноправни члан ЕУ.

"Задовољан сам извештајем о напретку Србије, али следеће године ће напредак бити видљивији. Желимо да постанемо пуноправни чланови, и никада нећемо да будемо сиромашни родјак који тражи милостињу и којег се сви стиде", поручио је Вучић.

Према његовим речима пут ка Европи Србија може да оствари боље од других "због историјског терета на нашим плећима".

Овај састанак, како је подсетио, одржава се у години када се обележава 100 година Првог светског рата, у којем је Србија "била у центру пажње, имала бројне жртве, али изашла је као победник - духовни и морални".

"За нас на западном Блакану и Србији боља будућност је на дохват руке, за разлику од ситуације пре једног века спремни смо да идемо у правцу будучности", истакао је Вучић.

Београд је сјајно место за дијалог и размену мишљења и договора о будућности, рекао је Вучић и додао да имамо велике планове за нашу земљу и бројне идеје како да свим грађанима буде боље.

Скуп у Београду отворио је председник Трилатерале за Европу и бивши председник Европске централне банке Жан Клод Трише, а који је нагласио да жели да види како

У свом уводном обраћању он је цитирао српског нобеловца Иву Андрића, а подсетио је да су чланови Трилатерале и Ричард Холбрук и Карл Билт који су, како је навео, имали кључне улоге у решавању проблема на Блакану.

"Будите уверени да смо уз вас када будете кренули на тежак пут", рекао је Клод Трише.

Према његовим речима, током три дана заседања у Београду разматраће се перспектива европских интеграција, ситуација у Украјини и Русији, безбедоносни изазови у Европи и свету, али и технолошке иновације и истраживања.

Састанаци Трилатералне комисије одржавају се иза затворених врата.

 


#   Београд   Александар Вучић   ОЕБС  
@avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима