Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Зоран Живковић стопирао изградњу бране „Селова“ код Куршумлије

rssBookmark and Share

Ниш 11.12.2016. Милен Ђорђевић, Топличке вести

Влада Републике Србије била је спремна деведесетих година да финансира завршетак бране “Селова” код Куршумлије али је читав посао пропао због тадашњег градоначелника Ниша Зорана Живковића, пише портал Топличке вести.

Фото: Вечерње новости
Фото: Вечерње новости

Један његов факс Влади је прекинуо ову инвестицију од огромног значаја, јер би њеним стављањем у функцију био решен проблем водоснабдеваја свих топличких општина и града Ниша.

Тадашњи председник СО Куршумлија Боривоје Урошевић каже да су преговори о наставку изградње бране били у завршној фази и да је остало само да тадашњи председник Владе Мирко Марјановић потпише налог.

hidroenergetika.rs

- Позван сам на састанак код премијера мислећи да је све завршено. Још једном сам му образложио у кратким цртама зашто треба завршити брану и колики је њен значај. У току мог излагања он ми је у једном тренутку пружио један папир. Погледао сам и видео да је то факс тадашњег градоначелника Ниша Зорана Живковића у коме он каже премијеру да Ниш није заинтересован за водопривредни систем “Селова”. Био сам веома изненађен јер је пројектом било предвиђено да овај систем снабдева водом и Ниш, односно највише воде би и стизало у овај град. Нисам знао шта да кажем премијеру Марјановићу а он је устао и захвалио ми се на посети. То је била тачка на “Селову” - прича Урошевић.

Иначе, брана “Селова” почела је да се гради 1986. године. Са почетком ратова и санкција градња је обустављена. Касније, 2007. и 2008. године брана је ипак грађевински завршена али да би прорадио читав систем потребно је још много новца.

По пројекту треба да се уради пут поред будућег језера са неколико мостова и тунела, постави цевовод, изгради фабрика воде… У општини Куршумлија кажу да би као прва фаза од великог значаја било да се формира вештачко језеро.


#   Ниш   Куршумлија   брана   Селова   Зоран Живковић (политичар)   водоснабдевање   Боривоје Урошевић   Ана Живковић
@ZoranDirektno @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима