Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zoran Živković stopirao izgradnju brane „Selova“ kod Kuršumlije

rssBookmark and Share

Niš 11.12.2016. Milen Đorđević, Topličke vesti

Vlada Republike Srbije bila je spremna devedesetih godina da finansira završetak brane “Selova” kod Kuršumlije ali je čitav posao propao zbog tadašnjeg gradonačelnika Niša Zorana Živkovića, piše portal Topličke vesti.

Foto: Večernje novosti
Foto: Večernje novosti

Jedan njegov faks Vladi je prekinuo ovu investiciju od ogromnog značaja, jer bi njenim stavljanjem u funkciju bio rešen problem vodosnabdevaja svih topličkih opština i grada Niša.

Tadašnji predsednik SO Kuršumlija Borivoje Urošević kaže da su pregovori o nastavku izgradnje brane bili u završnoj fazi i da je ostalo samo da tadašnji predsednik Vlade Mirko Marjanović potpiše nalog.

hidroenergetika.rs

- Pozvan sam na sastanak kod premijera misleći da je sve završeno. Još jednom sam mu obrazložio u kratkim crtama zašto treba završiti branu i koliki je njen značaj. U toku mog izlaganja on mi je u jednom trenutku pružio jedan papir. Pogledao sam i video da je to faks tadašnjeg gradonačelnika Niša Zorana Živkovića u kome on kaže premijeru da Niš nije zainteresovan za vodoprivredni sistem “Selova”. Bio sam veoma iznenađen jer je projektom bilo predviđeno da ovaj sistem snabdeva vodom i Niš, odnosno najviše vode bi i stizalo u ovaj grad. Nisam znao šta da kažem premijeru Marjanoviću a on je ustao i zahvalio mi se na poseti. To je bila tačka na “Selovu” - priča Urošević.

Inače, brana “Selova” počela je da se gradi 1986. godine. Sa početkom ratova i sankcija gradnja je obustavljena. Kasnije, 2007. i 2008. godine brana je ipak građevinski završena ali da bi proradio čitav sistem potrebno je još mnogo novca.

Po projektu treba da se uradi put pored budućeg jezera sa nekoliko mostova i tunela, postavi cevovod, izgradi fabrika vode… U opštini Kuršumlija kažu da bi kao prva faza od velikog značaja bilo da se formira veštačko jezero.


#   Niš   Kuršumlija   brana   Selova   Zoran Živković (političar)   vodosnabdevanje   Borivoje Urošević   Ana Živković
@ZoranDirektno @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima