Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Преминуо Бранимир Ђорђевић – Бане Кембриџ, бивши ректор Универзитета у Нишу

rssBookmark and Share

29.05.2016. Јужна Србија Инфо

Бранимир Ђорђевић, бивши ректор Универзитета у Нишу у неколико мандата, преминуо је јуче у свом родном граду. Бане Кембриџ како су га звали пријатељи, а под којим надимком је био познат, рођен је 22. октобра 1942. године у Нишу.

Преминуо Бранимир Ђорђевић – Бане Кембриџ, бивши ректор Универзитета у Нишу

Сахрана је заказана за уторак 31. маја у 13 сати на Новом гробљу, а још није познато да ли ће бити и када комеморативног скупа на Универзитету.

Ђорђевић је дипломирао је 1965. године на нишком Електронском факултету. Магистрирао је 1974, а 1977. докторирао на истом факултету и добио звање доктора техничких наука. Своје богато истраживачко искуство делио је са свим студентима. Био је уважени члан Универзитета у Бања Луци.

Главне области његовог професионалног интересовања налазе се у примени информационих система, рачунарских мрежа и дигиталне електронике. Његови радови су објављени у многим домаћим и ме ђународним часописима и зборницима. Публикације његових радова се налазе у многим државама света. У његовој радној биографији истичу се две специјализације на међународно признатим и престижним факултетима у Бостону и Кембриџу.

На универзитету у Нишу ради од 1966. године, најпре као асистент, а затим доцент и ванредни професор. Један је од ретких ректора Универзитета који је несебично доприносио квалитету образовања студената и положаја професора нишких универзитета.

Било је доста ваншколских активности, спортских дружења и такмичења у његовом животу. У њему се од дечачких дана развила љубав према спорту, фудбалу, а касније и тенису. Од 1959. до 1974. играо је у фудбалском клубу „Слога“, коме је данас враћено пређашње име „Цар Константин“. Потом је дуго био председник Скупштине овог клуба. Био је активан и у Фудбалском клубу „Партизан“, који је такође постојао у то време. Волео је да пева, а постоји и пар студијских мелодија у његовом извођењу.

gradjanin.rs/ www.kraljpetar.edu.rs


#   In memoriam     Универзитет у Нишу   1. мај   Бранимир Ђорђевић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима