Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Преминуо чувар "Зејтинлика" Ђорђе Михаиловић

Bookmark and Share

02.07.2023. Јужна Србија Инфо

Данас је у Солуну, у 96 години, преминуо Ђорђе Михаиловић, трећи по реду чувар Српског војничког гробља Зејтинлик". Михајловић је био чувар гробља до маја 2022. године..

Фото: Википедија Svetisrdj
Фото: Википедија Svetisrdj

Михаиловић рођен у Солуну 1928. године, био је чувар српског војничког гробља „Зејтинлик“ у Солуну.

Фото: GrckaInfo

Више од пола века Ђорђе Михаиловић је дочекивао и испраћао потомке српских ратника страдалих на Солунском фронту у Првом светском рату. Показивао им где су похрањене кости њихових предака и чувао хумке свих осам хиљада српских страдалника.

Први чувар гробља био је Ђорђев деда, солунски добровољац Саво Михаиловић, Србин из Грбља код Боке которске. Саво је сакупио своје мртве другове и саборце, а потом их је чувао до своје смрти 1928. године. После смрти и сам се придружио својим саборцима, сахрањен је на Зејтинлику. Њега је наследио Ђорђев отац, Ђуро Михаиловић, који је током Другог светског рата сачувао гробље и његове реликвије од нацистичке пљачке. Кад је Ђуро умро 1961. године био је сахрањен уз оца на Зејтинлику, а дужност чувара гробља припала је Ђорђу, последњем мушком потомку из лозе Михаиловића. 

Одликован је јула 2014. године Орденом српске заставе другог степена и и Орденом Светог Саве првог степена.

Дана 11. новембра 2021. године уручено му је признање Мајка Србија у име државе Србије, признање му је уручио министар спољних послова Србије Никола Селаковић.


#   Грчка   први светски рат   In memoriam   српско гробље   Солун   Зејнтилик   Ђорђр Михаиловић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима