Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Preminuo čuvar "Zejtinlika" Đorđe Mihailović

Bookmark and Share

02.07.2023. Južna Srbija Info

Danas je u Solunu, u 96 godini, preminuo Đorđe Mihailović, treći po redu čuvar Srpskog vojničkog groblja Zejtinlik". Mihajlović je bio čuvar groblja do maja 2022. godine..

Foto: Vikipedija Svetisrdj
Foto: Vikipedija Svetisrdj

Mihailović rođen u Solunu 1928. godine, bio je čuvar srpskog vojničkog groblja „Zejtinlik“ u Solunu.

Foto: GrckaInfo

Više od pola veka Đorđe Mihailović je dočekivao i ispraćao potomke srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu. Pokazivao im gde su pohranjene kosti njihovih predaka i čuvao humke svih osam hiljada srpskih stradalnika.

Prvi čuvar groblja bio je Đorđev deda, solunski dobrovoljac Savo Mihailović, Srbin iz Grblja kod Boke kotorske. Savo je sakupio svoje mrtve drugove i saborce, a potom ih je čuvao do svoje smrti 1928. godine. Posle smrti i sam se pridružio svojim saborcima, sahranjen je na Zejtinliku. Njega je nasledio Đorđev otac, Đuro Mihailović, koji je tokom Drugog svetskog rata sačuvao groblje i njegove relikvije od nacističke pljačke. Kad je Đuro umro 1961. godine bio je sahranjen uz oca na Zejtinliku, a dužnost čuvara groblja pripala je Đorđu, poslednjem muškom potomku iz loze Mihailovića. 

Odlikovan je jula 2014. godine Ordenom srpske zastave drugog stepena i i Ordenom Svetog Save prvog stepena.

Dana 11. novembra 2021. godine uručeno mu je priznanje Majka Srbija u ime države Srbije, priznanje mu je uručio ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.


#   Grčka   prvi svetski rat   In memoriam   srpsko groblje   Solun   Zejntilik   Đorđr Mihailović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima