Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Uz vojne počasti i himnu "Bože pravde" sahranjen deda Đorđe, čuvar Zejtinlika u Solunu

Bookmark and Share

06.07.2023. RTS, Južna Srbija Info

Na srpskom vojnom groblju Zejtinlik u Solunu je uz vojne počasti i himnu "Bože pravde" sahranjen Đorđe Mihailović, dugogodišnji odani čuvar tog groblja, izveštava RTS.

Foto: RTS skrinšot
Foto: RTS skrinšot

Đorđe Mihailović je po sopstvenoj želji sahranjen u kripti u kojoj počivaju njegov deda i otac, koji su takođe bili čuvari tog groblja.

Deda Đorđe je brinuo o Zejtinliku više od 60 godina, a preminuo je u nedelju u 96. godini u Solunu. Najveća želja mu je bila da dobije srpsko državljanstvao, što je i učinjeno 2020. godine.

Đorđe Mihailović  sahranjen je o trošku države, u prisustvu visokih državnih zvaničnika.

Sahrani su pored ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikole Selakovića. prisustvovali i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, a čuvara Zejtinlika na večni počinak ispratili su i rodbina, poštovaoci, delegacije Srbije i Grčke.

Selaković: Mihailović je imao samo jednu želju - da počiva na Zejtinliku

Nikola Selaković je naglasio da je čuvar srpskog vojnog groblja Zejtinlik, pred kraj svog zemaljskog života samo jednu želju - da počiva kraj oca Đura i dede Sava i među svojom braćom i zemljacima, vojnicima slavnih srpskih pukova i divizija iz Prvog svetskog rata.

Rekao je da ima veliku čast to što danas u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u ime Vlade, ali i u svoje kao ministar pri čijem resoru je 60 godina radio Đorđe Đurov Mihailović, može da se obrati i održi poslednje slovo, njemu koji ih je danas okupio.

"Srpski velikani često su živeli i umirali van Srbije. Danas, naši plemići, književnici, naučnici širom sveta počivaju daleko od Otadžbine, koju su zadužili za života svojim postignućima", istakao je ministar. 

Deda Đorđe nije bio rođen u Srbiji, rekao je Selaković i dodao da je postojbina njegovih Mihailovića bio "dični" Grbalj u Boki Kotorskoj, ali da u životu nije upoznao mnogo ljudi koji su Srbiju voleli više od njega i dičili se svojim srpstvom do poslednjeg daha.

"Bio je čuvar sećanja i vaspitač, a učio nas je da nema veće časti od one da se služi otadžbini, i da svaki posao, ako je častan, nije posao, već poziv i poslušanje. U tom smislu, on je čitav život, iako bez ratnog rasporeda, bio pravi srpski vojnik", naglasio je Selaković.

Izvor. RTS


#   prvi svetski rat   Nikola Selaković   Solunski front   Solun   vojničko groblje   Zejtinlik   Đorđr Mihailović
@selakovicnikola @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima