Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Преминуо Предраг Живковић Тозовац - легенда српске музике (ВИДЕО)

Bookmark and Share

06.04.2021. Јужна Србија Инфо

Данас је у Београду на ВМА клиници у 86. години, преминуо чувени певач народне музике Предраг Живковић Тозовац.

Фото: Википедија
Фото: Википедија

Тозовац ће бити сахрањен у Алеји заслужних грађана

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић одобрио је да великан српске народне музике Предраг Живковић Тозовац буде сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Рођен је у Краљеву (данас Србија, тада Југославија), од оца Светозара-Тозе Живковића по којем је и добио надимак и мајке Будимке. Право име му је Предраг Живковић. Отац Тоза је у то време био чувени хармоникаш и држао је кафану у Матарушкој Бањи, где је мали Предраг проводио често своје време слушајући старе народне песме. Оца Тозу су Немци стрељали 1941. године. На хармоници која му је остала од оца, почео је да свира и тако зарађује за хлеб, свирајући на свадбама са само 10 година.

Поред хармонике, научио је да свира бубњеве и трубу. Завршио је гимназију и студије економије. Прве синглове је снимио 11. јуна 1965. године („Олистала шума”, „Очи су ти тугом преливене”, „Кад поведем коло моје”, „Јесен стигла и у наша села”).

Постаје познат 1967. године песмом за сингл плочу (песма Миће Милутиновића) „Испод липе, крај потока”. Исте године снима четири сингла у дуету са Силваном Арменулић („Девојчице гарава”).

Његова велика популарност почиње 1971. године, када побеђује на Песми лета композицијом „Мирјана“. Следеће године опет побеђује песмом „Очи једне жене“ и потврђује статус најпопуларнијег певача. Године 1972. пева песму „Јеремија“, коју тадашње комунистичке власти сврставају у четничке песме, због чега бива принуђен да се склони код пријатеља у Немачку. Након две године враћа се у Србију, власти му одузимају пасош, али Тозовац остаје миљеник публике и наставља да пева.

Поред много одржаних концерата и ТВ емисија певао је и у дуету са: Предрагом Гојковићем ЦунетомМирославом ИлићемЛепом ЛукићМиром Васиљевић итд. Осамдесетих година, заједно са Предрагом Гојковићем Цунетом и глумицом Златом Петковић био је водитељ чувене Фолк параде.

Октобра 2012. добио је диплому заслужног грађанина града Краљева.24. августа 2018. године, на концерту одржаном поводом шездесет година Радио телевизије Србије, уручен му је Златни микрофон Радио Београда.

Одржао је 28. октобра 2012. солистички концерт у „Сава центру


#   РТС   In memoriam   Мирослав Илић   народна музика   Злата Петковић   радио   Предраг Живковић Тозовац
@rts_vesti @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима