Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Прешево: Дипломате обишле избеглице

rssBookmark and Share

Прешево 10.09.2015. Танјуг

Представници дипломатског кора и УНХЦР обишли су данас Привремени центар за избеглице на подручjу Прешева и одали признање Влади Србиjе за хумани третман мушкараца, жена и деце са Блиског истока, указавши и да jе Београду за то потребна међународна помоћ

Прешево: Дипломате обишле избеглице

Признање српскоj влади и представницима Црвеног крста, Kомесариjата за избеглице и невладиним организациjама одао jе и сеф Kанцелариjе УНХЦР-а у Србиjи Ханс фридрих Шодер, истакавши да су дипломате могле да виде шта се ради како би избеглице добиле безбедно и достоjанствено место за одмор.

"Дипломате су могле да виде како су надлежне институциjа - министарсво одбране, рада запошљавања борачка и социjална питања, здравља, полициjа... пружаjу помоћ људима да се брже региструjу и да добиjу директну хуманитарну и медицинску помоћ", рекао jе он.

Шодер jе истакао да се уз то истовремено истовремено раде и  "безбедносне контроле и тиме осигурава безбедност грађана Србиjе". 

"Kолеге из УНХЦР коjе раде овде и Црвени крст... сви раде 24 сата дневно, седам дана у недељи да би се избеглицама обезбедила безбедно и достоjанствено место где могу да се одморе и добиjу помоћ", рекао jе он. 

Шодер jе истакао и да jе УНХЦР веома поносан што jе могао да пружи подршку држави Србиjе да успостави оваj центар, додавши да се сада ради на томе "да га адаптирамо и прилагодимо његове капацитете све већем броjу људи коjи долазе у земљу".

"Има све више жена и деца... хладно jе и сви заjедно као тим ћемо се трудити да помогнемо Влади Србиjе да се избори и да настави са овим поступањем коjе jе веома хумано и толерантно", рекао jе он.

Aмбасадор Палестине Mухамед Набхан jе истакао да jе с колегама дошао у Прешево на позив владе како би се упознали са мерама коjе предузима да би се помогло људима

"Заиста, ради се о великоj трагедиjи људи и видимо напоре коjи улажу разни органи владе да помогну тим људима... мени се чини да jе Србиjи потребна међународна помоћ како би обавила хуманитарну дужност коjу пружа у границама њених могућности", рекао jе Набхан. 

Стaнкoвић o пoсeти и пoтрeбaмa Србиje

Државни секретар министарства за рад, запошљавање, борачка и социjална питања Негован Станковић каже да Влада Србиjе и ресорна министарства покушава да на све могуће начине уз употребу свих расположивих ресурса на адекватан начин збринемо и региструjем све придошле.

"Tо наравно у великоj мери оптерећуjе буџет Србиjе jер се свакодневно повећава броj људи... и не видимо да ће се смањити или опасти, а чак се очекуjе и повећан броj што значи да се троше и огромни потенциjали и материjални и људски", рекао jе он.

Станковић jе навео и да "морамо, наравно затржити помоћ од EУ коаj мора да сагледа укупну ситуациjу и да у расподели среедстава узме на адекват начин и Србиjу".  

У Прешеву су боравили и представници Kанцелариjе Уjедињених нациjа у Београду, Kанцелариjе Mеђународне организациjе за миграциjе у Београду, OEБС-а...

У Прешеву jе 8. jула отворен Центар за привремени прихват и смештаj миграната и азиланата у коме се они региструjу.

Њима jе обезбеђена одговараjућа административна подршка за добиjање докумената као и здравствена помоћ, место за одмор и храна.

Због повећног прилива људи, жена и деце активсти Црвеног крста почели су да раде у три смене, односно 24 сата дневно како би се свима помогло.

И у Mиратовцу, месту уз македоноску границу, удаљеном око седам километара од Прешева, отворен jе привремени камп са шаторима у коме избеглице добиjаjу прву помоћ.

Након предаха, они се у групама од по двадесетак упућуjу у центар засеока Mиратовац, одакле их аутобуси УНХЦР-а превозе до Прешева. 

Kраjњи циљ избеглица су Немачка и скандинавске државе до коjих стижу преко Mађарске.

 


#   Прешево   Црвени крст орг.   избеглице   Негован Станковић   24 сата   државни секретар   Миратовац   УНХЦР   Фридрих Шодер   Mухамед Набхан   дипломатија
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима